Tomgods kan redde liv

Ane Sunde panter flasker på Rimi Bislett. Pengene gikk til Røde Kors denne gangen.

Ane Sunde panter flasker på Rimi Bislett. Pengene gikk til Røde Kors denne gangen.

Røde Kors har i år lansert tiltaket Panto, som skal være med på å gjøre det lettere for det norske folk, å støtte organisasjonens frivillige arbeid.

BISLETT: – Tiltaket er med på å støtte lokale aktiviteter og foreninger. Café Condio på Majorstuen, et ressurssenter for ungdom mellom femten og tjuefem år, er blant de som får støtte. Panto kan bidra til at flere får leksehjelp og muligheten til å være på en åpen og inkluderende møteplass, sier Ane Sunde Markedskoordinator i Røde Kors i Oslo.

To millioner kroner

Istedenfor å trykke bruke grønn knapp på flaskeautomaten når man panter, kan man trykke på knappen med rødt kors. Da vil pengene gå til Røde Kors, og deres arbeid, eller den som panter vinne fra ti kroner til to millioner kroner.

– Inntektene fra Panto går først og fremst til frivillig arbeid organisasjonen driver i Norge, men også til humanitært arbeid Røde Kors driver i utlandet, forteller Sunde.

Besøkstjenesten i Oslos bydeler er en av de institusjonene som får støtte gjennom Panto.

–Mennesker som er ensomme eller føler seg isolert, kan gjennom Besøkstjenesten få selskap og et medmenneske å snakke med. Det er viktig at mennesker blir sett og tatt vare på, og at lokalsamfunnet bidrar til dette. Inntektene organisasjonen får gjennom Panto støtter blant annet denne aktiviteten, sier Sunde.

Mange frivillige i Oslo

– Mennesker som er ensomme eller føler seg isolert, kan gjennom Besøkstjenesten få selskap og et medmenneske å snakke med. Det er viktig at mennesker blir sett og tatt vare på, og at lokalsamfunnet bidrar til dette. Inntektene organisasjonen får gjennom Panto støtter blant annet denne aktiviteten, sier Sunde.

Asylmottak og krisesentre er også blant de som trenger Røde Kors sin hjelp og støtte, for å kunne opprettholde arbeidet.s.

Framgang

Pantelotteriet har vært vellykket. Det har vært økning fra august/september, da tilbudet ble lansert, til desember.

–I Oslo er det over tre tusen frivillige i Røde Kors. Det sier noe om hva man kan gjøre hvis det er penger nok i organisasjonen, til å støtte opp om dette. Det gir oss mulighet til å opprettholde aktiviteter og starte nye prosjekter for de som trenger det mest .

Oslo Røde Kors har i dag over tretti forskjellige aktiviteter, og støtter til sammen rundt tretti frivillige institusjoner i Norge, sier Sunde.

Oslo Røde Kors oppfordrer alle til å bruke Panto når juleflaskene skal pantes, det betyr lite for hver enkelt, men kan hjelpe en nabo som trenger det.

–Nesten ti og en halv prosent av alle flasker som pantes i Oslo spilles i pantelotteriet. Andelen har økt i løpet av høsten og vi håper selvfølgelig at den vil fortsette å øke i løpet av de nærmeste månedene, det er fortsatt et stort potensiale, mener Sunde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.