*Nettavisen* Nyheter.

Tommelen opp for kulturlokaler

STØTTE: Nye kulturlokaler på John Colletts plass blir tatt godt imot. FOTO: Agnes L. Melvær

Lokale ildsjeler mener vi nå har en unik mulighet til å skape et kulturtilbud på John Colletts plass.

ULLEVÅL: De ledige lokalene i andre og tredje etasje ved John Colletts plass, 60 kvadratmenter i hver etasje, over Café Abel, ble også diskutert i bydelsutvalgsmøtet i april.

I åpen halvtime talte både representanter fra Blindern Vel, inkludert Agnes Lyche Melvær, Ullevål Foreldrearbeidsutvalg (FAU) og Ungdomsrådet varmt om det store behovet for kulturlokaler også i vestre del av bydelen.

Fra før av har bydelen etablert kulturlokaler på Kringsjå og Kjelsås, henholdsvis Glasshuset og Trikkehallen.

Utredet saken

Siden møtet i april har bydelen utredet saken videre, blant annet om mulige andre leietagere til lokalene i tillegg . Det går også frem av neste bydelsutvalgsmøtes sakspapirer – 13. juni – at huseier, AS Vestgrensa 2 og 4, har antydet en årlig husleie på 350.000 kroner for de to etasjene.

Men bydelsdirektørens forslag til vedtak i førstkommende møte, er ikke spesielt positivt for initiativtagerner: «Med utgangspunkt i bydelens stramme budsjettrammer kan ikke bydelen forplikte seg til noe leieforhold i Vestgrensa 2 (John Collets Plass),» står det i forslaget.

Les sakspapirene til torsdagens møte her.

Men initiativtagerne har på ingen måte gitt opp – det er jo også bydelspolitikerne som skal stemme over om dette er en sjanse å ta eller ikke. John Colletts plass er også vedtatt som en av bydelens offisielle «torg- og møteplasser».

– En slik sjanse kan man ikke bare la seile forbi. Poenget med å ruste opp «torg- og møteplassene» må vel være at folk skal trives der. Og da må det legges til rette for aktiviteter som trekker folk. De ledige lokalene er en unik sjanse til å gjøre dette, sier Agnes Lyche Melvær, som selv har vært veldig engasjert i plassen.

Lyche Melvær har også satt sammen bildet over, med mange av de som har vist sin støtte til prosjektet.

Les også: – Vi vil bevare et levende bymiljø

Abels hage og markering

Sammen med Adriana Bertet, har hun opparbeidet Abels Hage ved John Colletts plass, som hage og møteplass. Abels Hage ble etablert 2. juli, 2011, da folk i nærmiljøet møtte opp og plantet sin stemme med blomster. Hageprosjektet er i år nominert til Oslo miljøpris.

Abels Hage var også en markering for å beholde to kulturinstitusjoner på plassen – bokhandelen og kafeen. Kafeen fikk i hvert fall ny leiekontrakt.

– Café Abel fungerer i dag på mange måter som et kultur-og samfunnshus, med konserter, utstillinger, foredrag, kurs, bursdagsfeiringer og annet. Kulturhuset kan utvikles i samspill med Café Abel og Abelkjelleren – et vertikalt kulturtilbud i hele fire etasjer!

Bertet og Lyche Melvær ble kåret til Årets navn i Nordre Aker for innsatsen.

– For å skape en levende møteplass er det jo viktig med tilgjengelige arealer både inne og ute, sier en engasjert Lyche Melvær, og som oppfordrer til stort oppmøte i åpen halvtime i det kommende bydelsutvalgsmøte.

– Da skal vi overbevise politikerne om hvor viktig det er å gripe fatt i disse fantastiske fremtidige kulturlokalene! sier hun.

På sponsorjakt

Lyche Melvær forteller at det også letes etter etter eventuelle sponsorer av tilbudet, knyttet til samspill mellom bruken av lokalet innendørs og John Collets plass som torg og møteplass.

– Dette kan gjelde kulturaktiviteter som feks bandøvinger innendørs med utekonserter på plassen og dansegrupper med oppvisninger ute, til tilrettelegging for markeder med økologisk, kortreist mat, sier Lyche Melvær til Nordre Aker Budstikke.

Klikk deg inn her og si din mening om saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.