RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toner fra Europa


Dansere skaper stemning både på piren og Third Street Promenade i californiske Santa Monica.
Dansere skaper stemning både på piren og Third Street Promenade i californiske Santa Monica. Foto: Alle foto: Tania Nyberg
Men californisk strandkultur dominerer.

– Kom nærmere, folkens!

Breakdance

Kontrollert kaos rår på Third Street Promenade. Til rytmene fra Madcons «Beggin’» har et team breiale breakdansere mobilisert i godværet. Etter noen raske krumspring vil de gjerne ha betalt.

– Dere elsker oss ikke nok! kjefter en av sprekingene småironisk, før han sender tipsskåla rundt igjen.

I utkanten av tilskuermengden står Dmitry Shklovsky og smiler i skjegget. Han flyttet akkurat til Statene fra Russland, og liker det han er vitne til.

– Dette er fin distraksjon, konstaterer han over handleposene.

– Når disse gutta underholder, merker du ikke hvor mye penger du bruker på shopping.

Hjemmevant

Santa Monica har alltid hatt draget på europeere – ikke minst dem som har litt å rutte med.

– Det er den ene satellitten i Los Angeles-konstellasjonen hvor vi umiddelbart føler oss hjemme, fordi den fortoner seg så velkjent hva urban tradisjon angår, sier Sindre Kartvedt, forfatteren av «La-La-Land. Hvordan California-drømmen erobret virkeligheten».

– For briter er det som å komme til Torquay eller Brighton. For franskmenn er det som Cannes. Og for alle andre er det en håndterlig landsby du faktisk kan forholde deg til som fotgjenger.

Det hjelper selvsagt at L.A.-grytas første gågate ble lagt hit.

– Den var noe av en sensasjon da den ble introdusert på 90-tallet. Mennesker valfartet fra milevis unna for å kunne parkere bilen og bruke beina i tre-fire kvartaler, minnes Kartvedt, som gjorde angeleno av seg for 25 år siden.

Kunstnerkoloni

Historisk sett snakker vi om et ettertraktet fristed for kunstnere. Bertolt Brecht, Arnold Schönberg og Aldous Huxley kastet for eksempel alle glans over byen i løpet av karrieren.

I dag er svenske studenter som Karin Nyrén minst like utbredt.

– Det beste er nærheten til sjøen. Samtidig kjenner du deg veldig trygg her, forteller hun etter nok en økt ved Santa Monica College.

Natteliv

Nyrén er ikke i tvil om hva hun vil anbefale besøkende.

– De skal spasere ned til piren. Der finnes det spisesteder, turistsjapper og et lite tivoli. Dessuten skal de unne seg en tur til Venice Beach, naboen vår i sør, hvor det alltid er mye liv og røre.

Nattelivsmessig er Second og Main Street to muligheter, ifølge Nyrén.

– Selv liker jeg The Penthouse. Det er en restaurantbar i 18. etasje i The Huntley Hotel. Derfra får du utsikt over hele området.

Våpenindustri

Men det er ikke bare kos ved randen av Stillehavet. I sin bok vier Kartvedt flere kapitler til våpen- og annen tvilsom industri som har fått skjebnesvangre verdenskonsekvenser.

Lokale konservative har også tidvis hatt sitt å stri med.

– Santa Monica Canyon, rett nord for selve sentrum, var en slags prototype for 60-tallsbohemer allerede på 30-tallet, med nudister og peyote-fester og seksuell frigjøring over en lav sko, røper Kartvedt lattermildt.

Hjemløse

Europeisk og eksperimentell arv har i det hele tatt satt spor. Blant annet skal kommunestyret være usedvanlig liberalt.

– Santa Monica – eller «The People’s Republic of Santa Monica» – holdes for å være rene «skrekkeksempelet» på en velferdsstat midt i USA, påpeker Kartvedt.

– Det er noe av grunnen til at det kryr av hjemløse her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere