RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Iransk-norske Tooji ble kjent for det norske folk, da han vant den norske MGP-finalen i 2012. Nå står han fram som homofil for å hjelpe andre homofile med minoritetsbakgrunn.
Iransk-norske Tooji ble kjent for det norske folk, da han vant den norske MGP-finalen i 2012. Nå står han fram som homofil for å hjelpe andre homofile med minoritetsbakgrunn. (Trond Reidar Teigen / Scanpix)

Tooji står fram som homofil

Sist oppdatert:
Artisten har laget den offisielle låta for Oslo Pride.

OSLO: - Hvis det at jeg står fram som homofil kan utgjøre en forskjell i flere personers liv, så er det verdt det, sier artisten Tooji til Gaysir.no.

Det er i forbindelse med Oslo Pride, som arrangeres senere denne måneden, at Tooji står fram som homofil.

Les også: #100oslo: Oslo er de homofiles mekka

Et forbilde for homofile minoriteter
Han forteller til nettstedet at det ikke har vært noen hemmelighet at han er homofil, men at han ikke har ønsket å dele dette med offentligheten tidligere.

- Jeg har alltid tenkt at min seksualitet er ”nobody’s business but mine”. Ingen heterofile trenger å dele hva de har av preferanser, så hvorfor må jeg? Derfor har jeg aldri svart på spørsmål fra pressen om det, sier han til Gaysir. no.

Vendepunktet kom under fjorårets Oslo Pride, da Tooji møtte en person som jobbet på en krisetelefon. Vedkommende kunne fortelle at flere av dem som ringer inn med spørsmål om seksualitet og identitet - særlig med minoritetsbakgrunn - har fortalt at Tooji er et forbilde for dem.

- Det gjorde inntrykk, forteller Tooji

Les også: NAV-ansatt kalt inn til møte etter Fatima-trussel på Facebook

Se Toojis video «Father» her:

Video: Youtube

Les også: Sjåfør skal ha befølt eldre kvinne og kysset en annen kvinne med nedsatt funksjonsevne

Viser homofil kjærlighet i kirken
Artisten er selv opprinnelig fra Iran, og kom til Norge som ettåring. Hans far er muslim, og hans mor var tidligere kristen.

Temaet religion og kjærlighet er da også tema for Toojis låt «Father», som er den offisielle låta for Oslo Pride. Låta er også et kunstprosjekt. 

I videoen møter vi Tooji og kjæresten (riktignok bare i videoen journ. anm.), en prest som er midt i sin preken når Tooji ankommer kirken.

- Med prosjektet vil jeg uttrykke at kjærlighet mellom to av samme kjønn alt for lenge har blitt skitnet til av religion. Og at religion har pålagt alt for mange mennesker unødvendig skam og pine opp gjennom tiden, forklarer Tooji.

Fakta: Oslo Pride

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Oslo Pride er Norges største pride-festival, og er et ti dager langt friminutt for lhbtiq-personer.
  • Oslo Pride er festivalen tidligere kjent ved navnet Skeive dager.
  • I 2015 foregår festivalen fra 19. - 28. juni.
  • Gjennom ti dager blir det seminarer, foredrag og arrangmenter på Pride House på Litteraturhuset (19. - 21), i Pride Park (24. - 27. juni) og på Rockefeller, som er arena for Kvinnekvelden (26. juni) og Skeiv Natt (27. juni).
  • Festivalen avsluttes hvert år med en parade gjennom Oslos gater, lørdag 27. juni.


Les også: Sexklinikk må avvise ungdom i døren

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere