Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Topp anlegg i hovedstaden

Anders Wassgren hoppet ut av kontorstolen og rett opp i slalåmstøvlene for å presentere planene for Tryvann Vinterpark. Foto: Vidar Bakken
Anders Wassgren hoppet ut av kontorstolen og rett opp i slalåmstøvlene for å presentere planene for Tryvann Vinterpark. Foto: Vidar Bakken
Tryvann Vinterpark blir ett av de største alpinanleggene i landet, men noen små motbakker må fremdeles overvinnes.

TRYVANN: Det er en glad daglig leder vi møter på Tryvann. Anders Wassgren har vært daglig leder i Tryvann Vinterpark de siste ti årene og har nettopp mottatt nyheten om at bystyret i Oslo har vedtatt den nye reguleringsplanen for området.

Skuffet over SV

– Jeg er kjempeglad for jobben som er gjort av byrådet og den gode jobben Plan- og bygningsetaten har gjort i saksbehandlingen. At et stort flertall i bystyret gikk inn for planen er betryggende, men jeg er litt skuffet over at SV ikke sluttet seg til flertallet. I og med at dette er et anlegg for barn og ungdom, hvor byen samtidig kan hente en stor miljøgevinst, hadde jeg trodd at SV vil støtte reguleringsforslaget, sier Wassgren.

Flest brukere av alle

Han viser til at ingen andre alpinanlegg i landet har så stor besøksfrekvens som Tryvann Vinterpark.

– Vi har dobbelt så mange brukere per løypemeter enn noe annet anlegg. Da sammenlikner vi oss med for eksempel Hemsedal og Trysil. Dette er noe byen trenger, og 80 prosent av alpinistene er uorganiserte brukere. Vi vet at mange alpinutøvere også drar utenbys fordi de synes det til tider blir for mye kø i anlegget.

– Med en utvidelse vil vi få flere ut i aktivitet, samtidig som vi får tilbake dem som har valgt oss bort på grunn av kø. Dette vil spare miljøet gjennom mindre bilbruk til andre anlegg, samtidig som vi kan tilby et godt kollektivtilbud. Fra et naturvernperspektiv er dette viktig, sier Wassgren.

Med 200.000 besøkende er Tryvann Vinterpark det 5. største i landet.

– Med det nye anlegget vil vi få opp mot 350.000 besøkende. Da passerer vi Geilo og nærmer oss Hafjell, som er det tredje største alpinanlegget. Det blir et unikt tilbud til våre barn og unge i Oslo, som får et slikt tilbud i sitt nærområde.

Snowboard VM i 2012

Reguleringssaken går nå fra bystyret til Fylkesmannen, som er saksbehandler før den endelige avgjørelsen faller i Miljøverndepartementet.

– Nå venter vi på å få et møte med Fylkesmannen, som tidligere har hatt noen innsigelser til deler av anlegget. Blant annet vil Fylkesmannen at vi skal sløyfe den øvre delen av Wyller Multiarena. Her er det planlagt en slopestyleløype som blant annet skal brukes under Snowboard VM i 2012 og som er nødvendig for å få gjennomført VM, sier Wassgren.

– Det viktigste er likevel at uten den øverste nedfarten så fungerer det ikke å ha trening/konkurranser i anlegget parallelt med vanlige uorganiserte brukere. Da blir situasjonen slik den er i dag. Flerbruksfunksjonen over tid er for meg det aller viktigste, sier Wassgren videre.

Ny løype

Problemet ligger i en kryssende langrennsløype.

– Den nye øvre delen av anlegget vil krysse dagens Strømsbråtenløype som Fylkesmannen og brukere vil beholde. Men, vi har lagt om den cirka 800 meter lange løypa med hjelp av Alfred Andersen, tidligere teknisk sjef i Skiforeningen og sertifisert av FIS som løypekonstruktør.

Wassgren kan ikke se at den planlagte løypa som er støttet av Skiforeningen og Skiforbundet ikke skulle bli godtatt.

– En liten omlegging av langrennsløypa har stor betydning for helheten og alle brukerne av alpinanlegget, sier han.

Downhill for sykkel

I møtet med Fylkesmannen vil vil ha også påvise at planlagt varmestue og serveringssted på toppen av anlegget vil bli veldig lite synlig i terrenget. Fylkesmannen har uttalt seg kritisk til disse stuene.

– Vi håper også at Fylkesmannnen vil se på de deler av terrenget som er planlagt til helårsbruk, hvor vi blant annet ønsker å anlegge downhilltraseer for sykkel. Det vil bli et populært brukerområde for dem som utøver denne sporten, som ellers lager sine egne traseer i marka - noen ganger i konflikt med andre brukere av marka, sier Wassgren.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!