RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tore på Måneskinnssporet


Løypebas Tore Wendt i midten tar med seg innspillet. Foto: Kristin Tufte Haga Løypebas Tore Wendt kjører opp 8?9 mil med løypemaskin hver dag. Foto: Kristin Tufte Haga
Løypebas Tore Wendt i midten tar med seg innspillet. Foto: Kristin Tufte Haga Løypebas Tore Wendt kjører opp 8?9 mil med løypemaskin hver dag. Foto: Kristin Tufte Haga
Måneskinnsløypa fra Sogn, og bratt opp mot Frognerseteren, er langt fra så romantisk som den høres ut. – En av de mer krevende Nordmarkstraseene, ifølge løypebas Tore Wendt.

NORDRE AKER/VESTRE AKER: Måneskinnsløypa på tre kilometer, fra Sogn og opp mot Frognerseteren – og fra Nordre Aker bydel og over i Vestre Aker bydel – har vært der i mange år. Og om ikke akkurat i like mange år, så har Tore Wendt i Friluftsetaten hele 20 års fartstid som løypekjører i Nordmarka, med preppemaskin og scooter. NAB ble med på en tur opp Måneskinnsløypa på onsdag. Avisen er nå sikker på at løypa med det romantiske navnet, har lite med romantikk å gjøre.

Kjører dag og natt

– For dem som liker harde oppoverbakker, og dertil tøffe utforkjøringer, så er jo dette en finfin trasé. Det kreves også mye snø for å få kjørt opp her – underlaget er dårlig. Og ved dårlige snøforhold så blir de andre hovedløypene prioritert, sier Tore.

LES OGSÅ: Spreke damer: - Vi rir på stavene nedover løypa

Han regner med at han til sammen kjører opp 8–9 mil med løypemaskin hver dag (!) i Nordmarka. I hvert fall når vintrene har så flotte skiforhold som denne vinteren så langt har hatt. De mest brukte traseene, som eksempelvis fra Sogn og opp til Ullevålseter, blir kjørt syv dager i uka – i helgene på natterstid!

– Noe annet ville jo vært uforsvarlig! I de mest populære løypene går det jo folk på ski nesten hele døgnet – ikke sjelden vi møter folk i løypa klokka ett om natta!

LES OGSÅ: Helgetipset: Skynd deg ut!

Folk, elg, rådyr og hest

Og i tillegg til å møte folk under løypepreppingen, så kan det også ifølge Tore dukke opp blant annet elg, rådyr og en og annen hare på tur. Eller kanskje til og med hester.

– Ja, en gang måtte jeg plukke opp en dame som hadde brukket benet. Hun var blitt ridd ned av tre hester i skiløypa – å ri i løypene er strengt forbudt!

Noen tall på hvor mange som går på ski hver uke i marka, finnes vel ikke. Men at det gjelder veldig mange, er det vel ingen tvil om. Både tidlig og sent strømmer folk til skiløypene, og i helgene er det rene 17. mai-togene innover i marka.

Merker det på løypene

– Særlig de to siste årene har det tatt helt av! Vi merker jo det på at løypene blir fortere slitt enn tidligere. Og det betyr mer kjøring for Friluftsetaten. Folk har jo blitt litt bortskjemt med fine løyper også da! Men hvis man holder det opp mot at flere kommer seg i marka, så tenker jeg at det sikkert slår ut positivt på folkehelsa, sier Tore.

Også presseansvarlig i Friluftsetaten, Anne Aakervik, forteller om mye mer bruk av løypene.

Forventninger

– Gjennom vinteren kjører etaten mange flere kilometer med løypemaskin, sammenliknet med tidligere år. I tillegg til at løypene blir mer brukt, har også forventningene om perfekte spor blitt høyere. Og så er det slik at alle to-spors løyper som har en trasé for skøyting i midtpartiet, må kjøres to ganger – en gang i hver retning, sier Aakervik.

løyper – Maridalsvannet?

Løypebas Tore bor selv i vakre Maridalen – ikke langt fra selve Maridalsvannet. Og innimellom all tilretteleggingen for at andre skal få brukt marka, får han selv tid til å gå på ski.

– Men jeg går med hunder, og velger heller turer der det er minst folk. Jeg tråkker gjerne opp løypene sjøl også jeg.

Men ett sted hvor det ikke kjøres scooterløyper, og hvor skiløperne liker å gå, er jo nettopp over Maridalsvannet? Hvorfor ikke kjøre opp løyper der også?

– Jeg er helt enig i det. Dersom isforholdene er trygge, bør vi – som på andre vann – også scooterkjøre Maridalsvannet, sier Tore, uten å ville si noe mer konkret om det akkurat nå.

LES OGSÅ: Helgetipset: Skynd deg ut!

– Mer måneskinn takk!

Det var ikke mange å se i Måneskinnsløypa på vei oppover på onsdag, men ifølge Tore er det generelt mange hyggelige og fornøyde folk å treffe i løypene. Som for eksempel Erik og Eli som vi traff på turen nedover Måneskinnsløypa.

– Vi er storfornøyd med løypeoppkjøringen i Nordmarka – helt fantastisk! Vi bruker løypene mye, og når til og med Måneskinnsløypa bli kjørt opp, da tenker vi at nå er det «nok» snø! Mye oppover her, og ikke akkurat noen syklubb-løype! Kan ikke gå to-tre i bredden her og skravle – da kan det jo gå riktig ille hvis noen kommer i full fart nedover, sier Eli og Erik, som gjerne skulle sett at løypa levde mer opp til navnet sitt; at flere høye trær langs traseen blir hugget, slik at måneskinnet lettere kan lyse opp løypa kvelds- og natterstid. Og løypebasen noterer seg innspillet!

P-plasser og sporbredde

Så er preppeturen over – og vi er nede ved Sogn igjen. Og nå er det mange biler på parkeringsplassen, selv på en onsdag formiddag.

– Der har kommunen en jobb å gjøre fremover. Tilgjengelige p-plasser ved de forskjellige utfartsparkeringene stemmer dårlig med den store marka- og skiinteressen for øvrig. Særlig i helgene er det jo totalt kaos ved innfartene til markaløypene!

– Nå er det en liten preppepause, og så er det i gang med oppkjøring til kveldens skirenn (10.02. journ.anm.) her på Sogn, forteller Tore, som slett ikke går i hi når snøen forsvinner.

– Nei, da gjelder blant annet å vedlikeholde turveier, stier og underlaget for neste års løypetraseer.

– Men hva med sporbredde-debattenhvor mange centimeter blir det?

– Det er foreløpig ikke avklart i Friluftsetaten, sier løypebasen.

Mer om løyper og prepping hos Friluftsetaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere