Gå til sidens hovedinnhold

Torgrim Eggen svarte leserne

Forfatteren Torgrim Eggen har flyttet hjem igjen til Groruddalen. Det anbefaler han flere å gjøre.

BRYN: Oppvokst på Veitvet og Romsås på 60-tallet, kan Torgrim Eggen kalles en ekte groruddøl. Han ble tidlig tatt av rocken, men landet etterhvert på en litterær karriere. Han har blitt omtalt som "postmodernitetens kronikør", og har også lang erfaring som redaktør og journalist innen de forskjelligste områder.
Torsdag svarte han Lokalavisen Groruddalens lesere på nett.

- Kjente moderniteten på kroppen

Spørsmålene var mange og varierte.

- Hva har oppveksten i Groruddalen hatt å si for forfatterskapet ditt? lurer "Lill" på.

- Sikkert mye mer enn jeg skjønner sjøl. Noe med formen, utvilsomt. Man skriver ikke slik jeg gjør hvis man kommer fra bygdene, og man skriver heller ikke OM de tingene jeg gjør hvis man kommer fra bygdene - eller fra Oslo vest, sier Eggen.

- Det kan ikke være tilfeldig at så mange av dagens ledende forfattere i Norge kommer fra drabantbyene og spesielt Groruddalen. Av og til tror jeg at drabantbyene var de første delene av Norge som kjente moderniteten på kroppen, på godt og ondt. Det skjedde mye merkelig med disse ungdomskullene, og slikt blir det historier av.

- Litt som unger

- Hvilken av bøkene dine er du mest fornøyd med? Selv hadde jeg størst glede av Hilal den gang den kom. Skule vært moro å lest den om igjen. Hvordan synes du den holder seg? spør "Daniel".

- På noen måter holder den seg veldig godt - altså at de spørsmålene boka diskuterer bare har blitt mer aktuelle på 14 år. (Jeg forbanner meg sjøl nå for at jeg aldri tok opp problemet med hijab i politiet!) På andre måter er "Hilal" litt utdatert. Folk har ikke mobiltelefoner i boka, for eksempel, sier Eggen.

- Jeg vet ærlig talt ikke hvilken av bøkene mine jeg er mest fornøyd med. De er litt som unger ... noen dager oppfører de seg eksemplarisk, andre dager tåler du virkelig ikke trynet på dem.

Ellers kan Torgrim Eggen opplyse "Mia" om at han dessverre ikke er singel, men dobbel.

- Hvor skulle de ellers bo?

- Vil du anbefale småbarnsfamilier å flytte til Groruddalen? spør en leser.

- Ja! Hvor skulle de ellers bo? Bli gasset og ihjelkjørt på Grünerløkka? Ellers tusen takk for praten og for mange gode spørsmål. Hyggelig å hilse på de nygamle naboene. Vi sees i fiskebutikken på Grorud, sier Torgrim Eggen før han haster hjem igjen til sin neste roman som han ikke vil røpe for mye om, bortsett fra at den handler om religion.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot