*Nettavisen* Nyheter.

Torkildsen: – Går i rette med Fylkesmannen

Tilfreds: Talsmannen for Naboaksjonen mot kunstisbane, Pål E. Torkildsen, er fronøyd med at Riksantikvaren opprettholder innsigelsen mot kunstisbane på Bogstad. Foto: Vidar Bakken

Pål E. Torkildsen i Naboaksjonen mener Riksantikvaren har en annen forståelse av Markaloven enn Fylkesmannen.

BOGSTAD: – Jeg registrerer at Riksantikvaren i sin høringsuttalelse opprettholder sitt standpunkt. Det synes jeg er greit. Det kan se ut som Riksantikvaren går litt i rette med Fylkesmannen og markerer et annet syn med hensyn til formålsparagrafen i Markaloven, sier Torkildsen.

Bevare kulturmiljø

Han viser til der Riksantikvaren uttaler: «Selv om markaloven skal legge til rette for blant annet idrett, skal den også bevare kulturmiljø og kulturminner. I dette tilfellet er de to formålene uforenlige».

– Det må bety at det kan ikke være slik at en del av formålsparagrafen uten videre kan overkjøre den andre, sier Torkildsen.

– En annen ting jeg legger merke til i høringsuttalelsen er at det virker som Riksantikvaren går fra å snakke om verneverdig i sin tidligere innsigelse til fredningsverdig i denne uttalelsen. Da pekes det mot kulturminneloven som er Riksantikvarens område. For meg kan det virke som Riksantikvaren indikerer at han vil vurdere fredning av området, sier Torkildsen til Akersposten.

Ingen endring

Han viser til at det i høringsuttalelsen ikke legges vekt på at anlegget er noe omarbeidet i forhold til da Riksantikvaren kom med sin første innsigelse.

– I motsetning til Fylkesmannen sier Riksantikvaren at de omarbeidete planene ikke innebærer noen vesentlig endring i forhold til problemstillinger han er opptatt av. Nå blir det interessant å se om denne høringsuttalelsen til Miljøverndepartementet står like sterkt som den tidligere innsigelsen, sier Torkildsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.