RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BYVANDRING: Leif Gjerland gleder seg stort til byvandringen som starter her utenfor Sagene kirke 30. juni 17.30. Han håper både gamle og unge vil være med han på en historisk reise gjennom Østkanten fra 1500-tallet og helt fram til i dag.
BYVANDRING: Leif Gjerland gleder seg stort til byvandringen som starter her utenfor Sagene kirke 30. juni 17.30. Han håper både gamle og unge vil være med han på en historisk reise gjennom Østkanten fra 1500-tallet og helt fram til i dag. Foto: FOTO: Pegah Niku

Torsdag er det klart for den store østkantvandringen

Lokalhistoriker og forfatter Leif Gjerland inviterer til byvandring i øst som en avslutning på historieserien som har prydet Østkantavisas sisteside i to år.

OSLO ØST: I to år har Leif Gjerland tatt oss med på en reise gjennom Østkantens historie fra 1500-tallet og fram til i dag med serien «Oslo Østkant», som har vært å lese på baksiden av Østkantavisa. Nå inviterer han hele byen til byvandring.

Del på Facebook

Serien er nå inne i siste sluttspurt og siste innslag kommer finberegnet på trykk i Østkantavisas siste utgave før sommeren, torsdag 30. juni.

Riktig rekkefølge

Det er i den anledning at Gjerland samme dag vil ta oss med på spesiell byvandring gjennom Østkantens århundrer – for første gang i riktig rekkefølge.

– En vanlig byvandring hopper fram og tilbake etter hvordan stoppestedene kommer. Denne gangen blir det en vandring som går i riktig tidsrekkefølge, sier Gjerland og kaller denne vandringen for «østkanten på tvers».

En slags stand-up

Gjerland har holdt på med byvandringer i drøyt 15 år, og da for det aller meste på østkanten.

– Jeg ser på byvandring som en slags standup, sier han og avslører en filosofi han alltid har i bakhodet på sine byvandringer:

– Vi skal både lære og le. Men vi skal ikke le så mye at vi ikke lærer, og ikke lære så mye at vi ikke ler, sier Gjerland og påpeker at man må kjenne fortida for å forstå nåtida og beherske framtida.

Vil snu fordommene

Tekstene i serien er fra boken «Østkanten – historien om en livskraftig byutvikling» som ble sluppet ut sist høst.

– Det er en historie bak alle bygg og steder og jeg tror at det beriker folks sjel å kjenne til den og vite hvordan det engang har vært. Alt vi opplever rundt oss har blitt til av det som har vært og det nye vi ser rundt oss i dag blir morgendagens historie, sier Gjerland.

Derfor er greit vite hvilke verdier og krefter som har vært med på å forme bydelene der vi bor, mener lokalhistorikeren.

Gjerland har levd i Oslo øst hele livet, noe som var bakgrunnen til at han ville skrive boken.

– Jeg vil trekke folk inn til østkanten for å snu fordommene. Og man må komme hit fysisk for å klare det. Se, smake, lukte, høre og føle, sier Gjerland.

Han håper at både unge og gamle fra hele Oslo møter opp foran Sagene kirke 30. juni klokka 17.30 for byvandring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere