Tørt til kamskjell

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Friskhet, frukt og fylde vil gjøre seg her, og selv foretrekker jeg å ha det litt på det tørre.

ANBEFALT: Friulano 2007, Villa Chiòpris, Friuli, Italia. Foto: Tore Sandberg

En kremet, men ikke for kraftig, saus som smaker intenst av deilige skjell. Både skjell og spinat gir en lett bitter ettersmak som gir en fin kontrast til den sødmefulle fløten og de nærmest overdrevent søte kamskjellene.

Strozza prettien gir den deilig forlengende munnfølelsen som perfekt, tynn pasta pleier men heller ikke så mye mer.

Her trenger vi en vin med mineralske toner og god friskhet, aller helst ueiket, og med konsentrert, ungdommelig frukt.

På grunn av sødmen fra fløte og kamskjell, bør frukten være tydelig og sjenerøs. Fylden fløten gir, indikerer en ikke for slank vin, noe som fort vil bli smertelig tynt og sprikete i munnen.

Liker du viner med litt restsukker, kan en tysk riesling-variant være mulig, så lenge friskheten er på plass.

Personlig foretrekker jeg en tørr vin til dette. Og jeg ser flere muligheter, deriblant en østerriksk grüner veltliner som 80117 Grüner Veltliner Pichlpoint Federspiel 2007, Weingut Höllmüller, Wachau, Østerrike. Kr 159.90 (Partiutvalg)

Med en rund og litt fet munnfølelse, fersken- og anissmakende frukt og frisk syre er dette et alternativ som både smører og frisker opp.

Prisen er ikke stivere enn kamskjellene fortjener, men skulle du ønske noe enklere og billigere, foreslår jeg den fruktige og lett krydrede 41287 Friulano 2007, Villa Chiòpris, Friuli, Italia. Kr 106,90 (Hovedsortiment)

Denne vinen har en litt rundere og bløtere tilnærming. Mer umiddelbar fruktsødme, litt lettere og med en mindre syrlig finish enn grüneren.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.