*Nettavisen* Nyheter.

Tøvete om byggesaksbehandling

I Ullern Avis/Akersposten 12. oktober går journalist Vidar Bakken fullstendig av skaftet når det gjelder fremstilling av hvordan byggesaker behandles i Plan- og bygningsetaten. Som overskrift får leserne servert "Kun en saksbehandler hos plan- og bygg". Det er bortimot 40 byggesaksbehandlere i etaten. En stor del av disse jobber hovedsakelig med "storkunder". Som Bakken selv skriver jobbes det med "storkunder" i en enhet i Avdeling for byggeprosjekter, i tillegg til at denne kundegruppen utgjør den klart største i Avdeling for områdeutvikling, der i alt 3 team jobber med byggesaker i ytre by. At det bare var en saksbehandler tilgjengelig i den nevnte enheten i Avdeling for byggeprosjekter gjør ikke tittelen mindre misvisende.
Mer alvorlig er det at Bakken skriver at "en stor utbygger ber spesielt om en saksbehandler og får det." Dette til tross for at han tydelig og gjentatte ganger er blitt forklart at slike ønsker ikke er det som tillegges vekt når sakene fordeles, tvert imot. Tildeling av saker baseres på kapasitet, kunnskap om området eller erfaring med liknende saker/problemstillinger. At det, utfra disse kriteriene, kan hende at en saksbehandler får en sak fra en utbygger han/hun har vært borti tidligere, kan forekomme. Det kan også skje at saker må overtas av kolleger fordi en saksbehandler slutter, er syk, skifter oppgaver eller lignende. Det er utrolig grovt av avisen å mistenkeliggjøre våre saksbehandlere og kunder når dette skjer. Det har overhodet ikke noen rot i virkeligheten.

I lederartikkelen i samme avis hevdes det at etaten er "delvis i oppløsning". Det er en fullstendig meningsløs påstand.
Det påstås også at det er gitt motstridende forklaringer på saksbehandlingsrutinene. Det er ikke riktig. Vi hevder, som jeg er sitert på, at det er ønskelig at den samme saksbehandler, eller i hvert fall teamet, følger en sak hele veien. Det er noe ganske annet enn påstanden i lederen, hvor dette gjengis som at "det kan være en fordel at samme saksbehandler følger samme utbygger fra den ene utbyggingssaken til den andre".

Det hadde vært bedre for avisens troverdighet dersom journalisten var mottakelig for den informasjon som faktisk ble gitt ham og baserte seg på det, i stedet for å lage egne konspirasjonsteorier og deretter underbygge dem ved å sy sammen upresise og løsrevne biter av faktainformasjon. Vi er kjent med at journalist Vidar Bakken er sterkt kritisk til fortetting i småhusområder, som bystyret har vedtatt skal skje, og sterkt imot byggesaker etaten har godkjent. Det gir ham ingen rett til grunnløs mistenkeliggjøring av utbyggere, etatens medarbeidere og saksbehandlingen.

Ett tilfelle der det er fremmet konkrete påstander om uryddighet i forholdet mellom en saksbehandler og en utbygger er nå under full granskning. Pr. dags dato har vi ingen grunn til å tro at det finnes flere tilfeller. Om det allikevel skulle vise seg at det finnes flere, kan etaten love at det vil bli ryddet opp i dem.

Dagny Gärtner Hovig
Informasjonssjef Plan- og bygningsetaten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.