*Nettavisen* Nyheter.

Tøyensenteret – hva skjer?

Arne Johansen (fra venstre) er 86 år og har bodd på Tøyen i 60 av dem. Her ved stambordet på Hagestuen Kafé, med Arne Gulbrandsen og Per Erik Lund. Bak står Åge Linderoth. De er alle enige om at det blir utrygt på senteret når butikker forsvinner og narkomane ødelegger miljøet. Særlig de eldre kan føle seg truet.

I 2008 ble Tøyensenteret ivrig diskutert på grunn av forfall. På de to årene som har gått har det ikke skjedd noe for å bedre det belastede miljøet på senteret. Flere butikklokaler står tomme.

TØYEN: Nå kan bydelsdirektør Lasse Østmark i Bydel Gamle Oslo og regionsdirektør Jon Tallberg i Entra Eiendom, som eier mesteparten av bygningsmassen, fortelle at det skjer mye på senteret.

LES OGSÅ: – Et særegent senter: Tøyensenteret behøver ikke ligne alle andre sentre

Bydelsdirektøren mener at senteret er i støpeskjeen. Det foregår en totaloppussing innvendig i to av kontorblokkene. Den ene, Hagegata 22 er allerede ferdig, og Hagegata 23 gjøres ferdig nå.

I Hagegata 22 har NAV Gamle Oslo flyttet inn og i resten av Hagegata 22 og hele Hagegata 23 flytter Skattedirektoratet inn sommeren 2011 for å være der i to år mens det blir pusset opp på Helsfyr der de nå holder til. Da blir Tøyensenteret midlertidig tilført 900 nye arbeidsplasser. Deler av Skattedirektoratet vil flytte inn i Økernveien 11 – 13.

Entra Eiendom eier også noen av butikklokalene inne på senteret, og sammen med de øvrige eierne håper de at de nye arbeidsplassene vil skape grunnlag for å leie ut ledige butikklokaler.

– Vi håper på sikt at dette vil bidra til at flere kommer til å benytte senteret slik at det skjer en positiv utvikling, på lik linje med andre bydelssentra i Oslo som har blitt rehabilitert de siste årene. Dette kan danne grunnlag for økt trivsel og en videre utvikling av bydelen, skriver Jon Tallberg i en e-post til Østkantavisa.

Et spesielt senter

Tøyensenteret kan på mange måter virke mer som en slags total sosial institusjon enn det vi i dag forbinder med et «vanlig» senter, mener noen av dem Østkantavisa har møtt på senteret. I tillegg til noen få butikker og et bibliotek finnes kommunale og statlige behandlings- og oppfølgingsenheter innen psykiatri, rus og traumatiserte flyktninger.

Senterets apotek har metadonutlevering, og NAV med alle sine forskjellige klienter ligger der. På utsiden av senteret, rett over Kjølberggata ligger MAR (metadonassistert rehabilitering).

Ellers rundt senterområdet ligger enda en MAR-avdeling, Villa MAR. Og ikke langt fra, på den andre siden av senteret, et botiltak for personer med alvorlig manglende boevne.

Tidligere i år var det ønske om å etablere et flyktningemottak på senteret, noe som ble stoppet av protester fra nærmiljøet og andre. I dag kan man lese på en lapp i vinduet i ett tomt tidligere banklokale, at her kommer et familevernkontor.

Visjoner og innspill

«Tøyensenteret ligger med brukket rygg. T-banestasjonen ser ut som en kulisse fra en skrekkfilm og hele nærmiljøet trenger en oppgradering». Knut Even Lindsjørn (SV) var ikke nådig da han i september 2008 deltok i debatten om flytting av Munchmuseet til Bjørvika.

I følge Lindsjørn ville denne flyttingen gi en mulighet til å redefinere hele utviklingen av Tøyen. Visjonene var betydelige. Kommunen måtte forplikte seg til å sette i gang planlegging av det nye Tøyen, mente han, det måtte skje en «revitalisering med en velfungerende kulturstreng fra Middelalderparken gjennom Klosterenga til Tøyen kulturpark».

Lasse Østmark mener det er positivt at de offentlige tilbudene samles og ligger sentralt til på Tøyen.


– Tøyen er et knutepunkt for folk i bydelen. Tilgjengelighet er viktig. Det er også åpenhet, romslighet og mangfold. Men også tryggheten er viktig, den må vi ta vare på. Den største utfordringen er å få aktivitet inn i et dødt senter. Alle de nye ansatte fra Skattedirektoratet vil endre preget, de vil bringe nytt liv til senteret, men noe av det viktigste er å få senteret til å fungere på kveldstid, sier Østmark.

– Biblioteket har kommet med flere innspill ovenfor Eiendoms- og byfornyelsesetaten i forbindelse med utvikling av senteret. Konkrete tiltak som går på integrering, arrangementer i nærmiljøet og andre innspill. Dette koster penger. Ser du noen muligheter for noe slikt?

– Nei. Vi har ikke midler til slikt. Vi har stram økonomi og må kutte i budsjettrammene for 2011. Vi har kun midler til å drive våre nåværende tjenester, ikke noe annet, avslutter bydelsdirektøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.