RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EKKELT: Helene Sofie og Helene i 5A orker ikke å dusje i dette anlegget etter gymmen. Dusjen fra 1939 har grønne avleiringer på gulv og vegger og er den samme som tyskerne brukte under okkupasjonen av skolen.
EKKELT: Helene Sofie og Helene i 5A orker ikke å dusje i dette anlegget etter gymmen. Dusjen fra 1939 har grønne avleiringer på gulv og vegger og er den samme som tyskerne brukte under okkupasjonen av skolen. Foto: Foto: Vidar Bakken

Tør ikke dusje på Slemdal skole

Slemdal skole har et dusjanlegg fra 1939 som er så ekkelt at elevene ikke tør å bruke det. Og ventilasjon er et ukjent begrep.

SLEMDAL: – Det er så ekkelt i dusjen med grønt på veggen og gulvet. Det ser ut som mugg. Vi orker ikke dusje her lenger, sier Helene Sofie Braaten i 5A.Hennes klassevenninne Helene Høyland forteller at klassen står over dusjen etter gymmen.

– Dessuten blir vannet så varmt at vi kan brenne oss. Vi blir varme og svette etter gymmen. Det er ikke noe gøy å ta på seg klærne igjen uten å få dusje, sier Helene.

Nedkjørt

Toalettet er så nedkjørt at jentene ikke vil bruke det. Garderobene er nedslitte med vegger som flasser, og det er fuktskader flere steder.

– Min bestefar dusjet her på skolen. Det er akkurat den samme dusjen. Jeg skulle ønske at noen kunne gjøre noe med det, sier Helene Sofie.

Ekspertpanel

Før jul kom to representanter fra FAU på Slemdal skole til bydelsutvalgets møte i Vestre Aker. Det de fortalte om forholdene ved skolen, førte til at avisen ba om en omvisning på skolen.

Rektor Leif Husjord viste oss rundt og la frem de kalde fakta. Leder av FAU, Marianne Strand, og Christian Braaten, ansvarlig for rehabilitering i FAU fulgte med.

To ungdomsskoleelever med arbeidsdag i redaksjonen, Stian Ely Bakken og Axel Jewett, stilte som uavhengig ekspertpanel. Jentenes dusjanlegg ble først besiktiget.

SE STIAN OG AXELS EVALUERING AV SLEMDAL SKOLE HER

Personlig hygiene

– Jeg synes det er trist at jenter i en sårbar alder ikke har forhold så de kan dusje. Hva med hygienen? De får heller ikke noe naturlighet rundt dette med å dusje sammen med andre, sier Strand.

– Jeg er ikke bekvem med det vi kan tilby av dusj og garderober. Jeg vet det er mange som ikke ønsker å dusje her. Det er naturligvis demotiverende i forhold til personlig hygiene og ikke i tråd med målsettingene for undervisningen vi skal gi, sier rektor Husjord.

– Men hvorfor gjør ikke skolen noe med dette? spør Stian Ely Bakken.

– Skolen eies av kommunen gjennom Undervisningsbygg. Det er kommunen som prioriterer hvilke skolebygg og hva som skal rehabiliteres. Skolens midler brukes først og fremst til å prioritere sikkerhet. Nye blandebatterier med legionellasikring er installert, og skolen har blant annet brukt egne midler for å utbedre fast utstyr som ribbevegger, tau og bommer i gymsalen, sier Husjord.

Dårlig inneklima

– Det er veldig varmt og dårlig luft i bygningen. Vi har fått høre at ventilasjonsanlegget og inneklimaet er veldig dårlig. Hva gjør skolen med det? spør Axel Jewett.

– Vi forsøker å holde på gode lufterutiner i klasserommene. Sammen med skolens verneombud har jeg en løpende risikovurdering om hva som er helsemessig og sikkerhetsmessig forsvarlig. Inneklimamålinger viser dessverre for høyt CO2-nivå selv når det luftes. Samtidig har vi en liten skolegård der det allerede er trangt om plassen. Jeg må derfor fra år til år i et sikkerhetsmessig perspektiv nøye vurdere hvor mange elever det er forsvarlig å ta imot. Et sted går grensen, sier rektor.

SE STIAN OG AXELS EVALUERING AV SLEMDAL SKOLE HER

Stompa kan komme

Vi får se guttenes nedslitte garderobe og den lille gymsalen på skolen. Spesialrom som sløyden og husstell er store, men svært gammelmodige.

– Slik var det også når jeg gikk her på barneskolen. Noen burde ringe Norsk film og fortelle at her har man fullstendig interiør for en innspilling som kan gjenspeile 50-tallet. Jeg bare venter på at Stompa skal dukke opp, sier Christian Braaten.

Smekkfull skole

Elevtallet ved skolen øker hvert år. Skolen er i ferd med å få fireklassers rekke etter at skolen de tre siste årene har måttet ta inn en ekstra klasse på 1. trinnet. Prognosene for årene fremover viser en smekkfull skole med opptil 750 elever.

– Vi må ta av spesialrommene for å få rom til elevveksten. Det er en utfordring. Elevtallsveksten gjør at jeg har en klar forventning om at Slemdal skole prioriteres med hensyn til utbedring og rehabilitering, sier Husjord.

Se egen sak om intervju med FAU og sjokkerte ungdomsskolelevers vurdering av skolen.

FAU-leder rystet

FAU ved Slemdal skole er rystet over at ingenting blir gjort for å bedre forholdene ved skolen.

Økende elevantall kombinert med dårlig inneklima, elendige dusjfasiliteter, eldgamle spesialrom som minker i antall og små uteoppholdsarealer får FAU til å reagere.

– Det er helt uakseptabelt at skolen skal fremstå på denne måten i 2012. Kommunen fokuserer på nybygg og nedprioriterer nødvendig rehabilitering av gamle skolebygg, sier leder av FAU, Marianne Strand.

Skyhøye verdier

Christian Braaten har rehabiliteringsansvar i FAU. Han er sjokkert over at kommunen ikke tar ansvar.

– Skolen fremstår på samme måte som da jeg selv gikk her. Barna tilbys dusjfasiliteter som har stått uendret siden 1939. Det er graverende når elever går gjennom hele barneskolen og avstår fra å dusje, sier han.

– Målinger av inneklimaet viser at karbondioksidinnholdet ligger skyhøyt over tillatte verdier, selv etter lufting. Det var en rehabiliteringsplan ved skolen. Vinduene ble skiftet ut, men del 2, som innebar opprusting av ventilasjonsanlegget, ble stoppet. Det er gått fra vondt til verre når klasserommene har fått tette vinduer, sier Braaten.

Forlanger en plan

– Elevantallet øker kraftig. Skolen mister nødvendige spesialrom. Uteoppholdsarealene er for små. Til sammen stimulerer dette ikke til positiv læring, selv om vi har full tillit til at vår rektor sørger for at barna lærer det de skal. Men det er til tross for og ikke på grunn av, sier Strand.

– Vi vil ikke sitte med luen i hånden og vente. Nå må kommunen komme på banen og vi vil se en plan og handling for hvordan det økende elevantallet skal håndteres med de utfordringene vi har, sier Strand.

– Min far gikk også på denne skolen. Han var strålende fornøyd med Slemdal skole da han gikk her før krigen. Men, mer enn 70 år etter at skolen ble bygget er det lov å forlange rehabilitering av en utdatert skole, sier Braaten.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere