*Nettavisen* Nyheter.

Trafikkulykken og tiden etterpå

Hvert år blir rundt 300 mennesker drept i trafikken i Norge, og rundt 1000 alvorlig skadd. Her møter du en familie på fire, et kjærestepar og en mann som alle var involvert i en front-mot-front-kollisjon på E6.

Sørgående retning på E6 gjennom Råde, Østfold. En familie på fire er på vei mellom to nabobyer for å spise pizza hos venner. 40 meter bak dem kjører et forlovet par, på vei hjem til gården sin. Snart vil én av disse bilene frontkollidere med en sliten sjåfør.
Det skjedde 1. pinsedag i år, klokka 15.26. Veibanen var tørr og fin, trafikken tett i nordgående retning.
Med ett drar en sølvfarget Mercedes CL Sportscoupé ut av den nordgående køen og over i motsatt kjørebane. Bilen har kurs rett mot den lyse VW stasjonsvognen til familien Stenseth.

Unnamanøveren

- Jøss! Hva skal han?
Det er alt pappa Johnny Stenseth (37) rekker å tenke, før han instinktivt kaster bilen ut på veiskulderen. Unnamanøveren redder med et nødskrik Johnny, kona Monica (36) og barna Magnus (11) og Guro (8) fra en voldsom kollisjon. Men i speilet ser Johnny hvordan det må ende.
Ta opp telefonen! Nå smeller det! sier Johnny forferdet til Monica.

Kollisjonen

Er det mulig?
I brøkdelen av et sekund skjønner Ole-Petter Skjellin (38) at det vil gå helt galt. Han sitter bak rattet i sin hvite Mercedes 190, med forloveden, Kathrine Mærkedahl Reistad (28), ved sin side. Rett imot ham kommer en sølvgrå "Merce".
Verden er ute av kontroll, tenker Kathrine. Hun føler at de to neste sekundene varer i flere timer.
Ole-Petter legger seg så langt ut mot veiskulderen han kan, og tråkker clutchen og bremsen i bånn. Lukker øynene og håper det beste. Så smeller det.
Med enorm kraft treffer bilene hverandre front mot front. Ole-Petter blir sittende fast i vraket. Han har store knusningsskader fra hoften og ned. Ved siden av sitter Kathrine med sprukket milt, brudd i en nakkevirvel og brudd i venstre fot.
I den sølvgrå mercedesen sitter to passasjerer med lettere skader. En av dem blør kraftig fra pannen. Oslo-mannen, som forårsaket krasjet, kryper ut av bilen og stikker av til fots, relativt uskadet i kroppen.

Stabilt sideleie

Fra Stenseth-familiens bil løper Johnny tilbake til ulykkesstedet. Samtidig får Monica kontakt med 113. Nødsentralen ber henne bli i bilen sammen med barna sine. Hun skrur opp bilradioen for at barna skal høre andre lyder enn smerteskrikene fra ulykkesstedet.
På ulykkespunktet har noen allerede lagt Kathrine i stabilt sideleie i grøftekanten. En person tar ansvaret og gir Johnny beskjed om å prate med henne.
Kathrine føler seg som i en drømmeverden, samtidig som hun vet at dette er virkelig. Tre-fire ganger kommer det smerteskik fra forloveden, som sitter fast i vraket.

Luftambulanse

Etter 15-20 minutter kom redningsselskapene. Kort tid senere ble Kathrine fløyet med luftambulanse til Ullevål universitetssykehus. En halv time etter ulykken var Ole-Petter skåret løs fra vraket, og ble fløyet til Ullevål, han også.
De to lett skadete passasjerene i den andre involverte bilen var allerede fraktet i ambulanse til sykehuset i Fredrikstad.
Et politihelikopter og polititjenestemenn med hunder lette etter føreren som hadde stukket av. Ved 16.30-tiden fikk politiet melding om en mann som oppførte seg merkelig ved kirkegården i Råde. Fem minutter senere var han pågrepet. Fortvilelse og uvisshet lyste av ham. Det første han sa da han fikk håndjern på, var:
Har jeg drept noen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag