RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varja (Amalie Skau Jakobsen) og Ljubov (Vilde Skard) synes det er hardt å måtte forlate kirsebærhaven. Bak står Dunjasja (Thea Olufsen).
Varja (Amalie Skau Jakobsen) og Ljubov (Vilde Skard) synes det er hardt å måtte forlate kirsebærhaven. Bak står Dunjasja (Thea Olufsen).

Tragikomisk suksess

Kattateateret leverte en bunnsolid tolkning av Anton Tsjekhovs tragikomedie "Kirsebærhaven" onsdag.

ULLEVÅLSVEIEN: "For meg handler "Kirsebærhaven" først og fremst om tid" skriver instruktør Line Verndal i programbladet.

Det er kanskje derfor publikum møtes av en stor klokke ,prosjekterert på et lerret, på scenen?

Når klokken slår 19:04 (tidspunktet er valgt fordi stykket er skrevet i 1904) går sceneteppet opp. Etter en (tilsiktet) kaotisk åpningssekvens, settes det hele i gang.

Godt skuespill

Det første som slår meg er hvor godt skuespillerne er kjent med sine respektive roller. Dette gjør det enkelt for publikum å bli kjent med de ulike karakterene.

Carl-Fredrick Sandberg, som spiller snakksalige Leonid, er et godt eksempel: innlevelsen kan minne om Knut Jørgen Røed Ødegaard ved synet av en asteroide, replikkene sitter støpt og han er trygg på scenen.

Det er viktig å poengtere at dette gjelder for alle (!) skuespillerene: det harde arbeidet har gitt resultater.

I pausen forteller inspisient Hjalmar Kolsaker-Svensen at dette "tydeligvis er glemme-replikkene-dagen". For å ha lagt merke til det, må du trolig ha jobbet med oppsetningen en god stund - undertegnede så ingen antydninger til forglemmelser.

En suksess

Kostymegruppen, som har sydd kostymene fra bunnen av, har utvilsomt gjort seg fortjent til honnør. På sitt beste fremstod oppkledningen som en studie i gammelrussisk stilhistorie.

Koreograf og danser Tuva Onarheim imponerte også, med et dansenummer som får de fleste revydanseinnslag til å blekne fullstendig.

SE BILDEGALLERI HER!

Ingen kan anklage Tsjekhov for å skrive barnevennelig. Nettopp derfor er det morsomt å se at selv de yngste publikummerne bryter ut i latter når den 87 år gamle, livstrøtte lakeien Firs (Bjørn Soma) åpner munnen.

Når skuespillet ender med at nevnte Firs legger seg ned for å dø skjønner jeg godt hvorfor Tsjekhov og Stanislavskij (stykkets første instruktør) kranglet om hvorvidt det var en komedie eller en tragedie.

Kattateateret 2009 er en suksessforestilling - akkurat det er det ingen vits å krangle om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere