RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trakassering ved kontrollposten


Trond K. Botnen fra Ensjø er stasjonert i Betlehem for Kirkenes Verdensråds økumeniske ledsagerprogram i Palestina og Israel. Han skriver fast om sine opplevelser til Østkantavisas lesere. Les mer om Tronds opplevelser i Palestina: trondbotnen.blogg.no.
Trond K. Botnen fra Ensjø er stasjonert i Betlehem for Kirkenes Verdensråds økumeniske ledsagerprogram i Palestina og Israel. Han skriver fast om sine opplevelser til Østkantavisas lesere. Les mer om Tronds opplevelser i Palestina: trondbotnen.blogg.no.
Palestinere trakasseres daglig ved militære kontrollposter. Det tar timevis å komme på jobb og i verste fall være dødelig ventetid om man trenger øyeblikkelig hjelp.

Elsker du Israel? Soldaten i ID-kontrollen spør en tilfeldig mann fra køen av palestinere som venter på å slippe inn i Israel for å gå på jobb. Etter å ha fått et knapt hørbart "ja" får mannen ID-papirene tilbake og slipper igjennom.
Dette er bare ett eksempel på trakassering på den militære kontrollposten mellom Betlehem og Jerusalem, der mellom to og tre tusen palestinske arbeidere passerer hver morgen mellom klokken fem og åtte. Tre dager i uka i tre måneder har vi vært til stede for å observere og dokumentere trakassering, og for å forsøke å hjelpe folk som får problemer.

Et ydmykelsesmaskineri

De første arbeiderne legger seg i kø klokka 2 om natta og sover tre timer på noen kartongflak fram til porten skal åpne klokka 5, noe vi aldri har opplevd at den har gjort. Når den omsider åpner, slipper palestinerne forbi inngangsporten etter å ha vist ID-kort og arbeidstillatelse. Deretter er det ny kø foran metalldetektorene, og til slutt en tredje kø foran en ny ID-kontroll. På hvert av disse tre punktene gjør soldater ofte sitt beste for å trakassere og ydmyke arbeiderne.
Tidlig en morgen akkurat i det vi ankommer: Flere hundre mennesker står som vanlig i kø. Mens de venter kommer en colaflaske flyvende gjennom lufta og treffer gjerdet palestinerne venter innenfor. En rask undersøkelse viser at innholdet ikke er svart, men gult flaska er halvfull med urin. Bare flaks gjorde at ikke korken falt av og innholdet traff de ventende palestinerne. En annen dag så vi et dusin palestinere som ble holdt innesperret i en innhegning i timevis midt på dagen uten tilgang på verken vann eller skygge.

Kvinner, barn og syke spesielt utsatt

Soldater enten de er kvinner eller menn plukker helst ut svake og utsatte grupper for trakassering. Kroppsvisitering av kvinner er spesielt populært, kanskje fordi de vet at i arabisk kultur er dette spesielt ydmykende? Mange barn blir nektet å slippe inn hvis de ikke har fødselsattest som kan vise at de er under 16, eller hvis foreldrene ikke har fått en spesialtillatelse for å være med dem. Skal noen på sykehus er problemet det samme, krav til dokumentasjon og spesialtillatelser gjør at mange aldri kommer seg dit. Vi klarer å hjelpe noen gjennom, men på langt nær alle.
En palestinsk venn av meg fortalte at en søndag morgen fikk svogeren hjerteattakk og hjerneslag. De fikk startet hjertet igjen med elektrosjokk, og kjørte i ambulanse for å komme til israelsk sykehus. De slapp ikke gjennom kontrollposten, og måtte bestille en israelsk ambulanse som kunne overta svogeren på andre siden. Da den ankom nektet legen å ta ansvar for å flytte ham på grunn av hans kritiske tilstand. Etter over en halvtime fikk de forhandlet seg fram til at den israelske ambulansen skulle eskortere den palestinske ambulansen til sykehuset og tilbake til kontrollposten. Mannen overlevde, men ligger fortsatt i koma og kan ha fått varig hjerneskade på grunn av forsinkelsen på kontrollposten. Slike forsinkelser er regelen heller enn unntakMest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere