Tråkker til mot sykkelforbud i marka

Egil Antonsen på en av de blåmerkede stiene i Spinneren i Østmarka som Fylkesmannen og Østmarkas venner foreslår å stenge for syklister.

Egil Antonsen på en av de blåmerkede stiene i Spinneren i Østmarka som Fylkesmannen og Østmarkas venner foreslår å stenge for syklister. Foto: Foto: Øyvind Aas/Terrengsykkel

Et forslag om vern av deler av Oslomarka vil ramme terrengsyklistene hardt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hogne Handeland Haug leder an fra Vannverket ved Skullerudstua opp mot Østmarkskapellet - Bak følger Marius Holtan-Hartwig, Egil Antonsen og Dan Ullén. Foto: Foto: Øyvind Aas/Terrengsykkel

Klikk på bildet for å forstørre.

NEI TIL FORBUD: Hanne Eldby og Thomas Tallaksen.

SKULLERUD: – Syklister blir ofte fremmet som løsningen på mange store verdensproblemer, men i det daglige blir vi blir presset fra skanse til skanse, enten det gjelder vei eller mark, sier redaktør i magasinet Terrengsykkel, Øyvind Aas.

Vil verne naturfølelsen

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå sendt på høring et forslag om at enkelte deler av Oslomarka vernes etter Markaloven for å «bevare den spesielle naturfølelsen».

Om forslaget skulle bli vedtatt kan det bli krisestemning blant terrengsyklister. De vil da etter lov kunnen nektes å bruke de aktuelle områdene.

– Forbud er en dårlig løsning. Poenget med Markaloven er å få flere ut i naturen, og da må man legge til rette for at man kan være der. Vi håper miljøvernministeren (Bård Vegar Solhjell, SV) forstår problemstillingen, sier Østensjø-politiker og syklist Hanne Eldby (SV).

Lokallagsleder i Østensjø SV, Thomas Tallaksen, ønsker ikke en svekkelse av allemannsretten, men mener også syklister må ta hensyn når de ferdes i Marka.

– Det handler om å skape glede for alle grupper, sier han.

Les også: – Flere ville syklet med bedre brøyting

Hevder stier blir ødelagt

De fire områdene som Fylkesmannens miljøvernavdeling foreslår at blir vernet er Skjennungen, Godbekken, Hauktjern og Spinneren, alle områder som blir mye brukt av syklister og gående.

Les mer om forslaget og hva syklistene mener om det i magasinet Terrengsykkel.

Østmarkas Venner, som er en av pådriverne for et vern, mener på sin side at sykling ødelegger stiene i skogen, en bekymring som deles av Fylkesmannen. Et vedtak om vern vil føre til forbud mot sykling på blåmerkede stier. Sykling på veier, rødmerkede løyper og i terrenget ellers vil være tillatt.

– Det er et paradoks at de ønsker forbud på blåmerkede stier, som er de mest robuste vi har. Det kan heller ikke være forslagets hensikt å lage nye stier for syklister, sier Aas.

– Vil det være mulig å håndheve et sykkelforbud?

– Det vil vel bli en selvjustis på det. Men jeg tror det blir veldig vanskelig å innføre et forbud der nå. Det å punktere allemannsretten, og å la det bli aksept for sykkelforbud, vil få store ringvirkninger, mener Aas.

Fredag samlet mange av Oslos terrengsyklister seg i hyggelig lag for å markere sin motstand mot Østmarkas Venners nye forbudslinje og Fylkesmannens verneforslag. Tiden vil vise hvordan stemningen blir ved et forbud.

– Det er ingens intensjon å bli lovbrytere, sier Aas.

Høringsfristen i vernesaken er mandag 15. april. Det vil imidlertid neppe bli det siste vi hører om Marka-konflikten.

Les også: På tide med slike skilt i Oslomarka også?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.