*Nettavisen* Nyheter.

–Tran er som lekser

Tufte lærer bort roteknikk, og elevene er ivrige til å lære.

Med drahjelp fra rokongen Olaf Tufte slås det nå et slag for å bedre skolehverdagen for astmatikere. Første stopp: Bøler skole.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne karen har gitt alt for et godt resultat. Og Tufte er fornøyd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingen tvil om at elevene syntes det var stas å møte en idrettshelt som Olaf Tufte. Alle bilder: NAAF

BØLER: I løpet av tre uker vil 25 skoler, fordelt på ni fylker, få besøk av representanter for aksjonen. Bøler skole og Bjørndal skole var de første som ble besøkt.

Målet er å spre kunnskap om astma og forståelse for astmatikernes situasjon og behov i skolehverdagen.

Moro med tran?

– Olaf! Eleven ved Bøler skole rekker hånden i været. – Er tran virkelig godt? Han ser seg rundt med et triumferende smil blant de andre 7. klassene i gymsalen.

– Er det gøy med lekser? Repliserer dobbel olympisk mester i roing, Olaf Tufte.

– Neeei…

– Nettopp - men det er det som funker.

Og sånn er det med trening og oppvarming også, særlig for dem med kroniske lungelidelser som astma.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) drar i disse dager rundt i landet med konseptet Aktiv med Astma Tour. Besøket handler om å lære opp både elever og lærere og spre kunnskap om astma.

Har selv allergi

Olaf Tufte, som selv har både astma og kraftig gressallergi, er frontfigur for prosjektet fordi han selv brenner for å nå ut til barn og unge med budskapet om at alt er mulig, selv med astma. Hans prestasjoner på den internasjonale idrettsarenaen viser at det ikke bare er prat.

Første stopp på veien var Bøler skole og elevene visste å sette pris på en olympisk mester som gymlærer.

For dem med astma er det to ting som gjelder, forklarte Tufte.

– Riktig medisinering og rolig oppvarming. Og etter det står det kun på en selv. Og de unge lot seg motivere til rostafetten som fulgte.

Rodde på storskjerm

I alt seks grupper i to heat fikk ro mot hverandre på romaskiner koblet til en storskjerm. På denne måten ror elevene mot hverandre og mot andre skoler på touren. Den beste skolen kåres til slutt og det sto ikke på engasjementet.

Flere elever ga alt de hadde og lå utslitte på gulvet for å få igjen pusten etter sin etappe. Vinnerlaget rodde 2000 meter på like under ni minutter som i følge Øyvind Lillehagen fra Sportsavings, som ledet touren rundt i landet også i fjor, er en meget bra tid.

Gjelder mange

Grethe Amdal, prosjektleder og rådgiver hos NAAF forteller at nesten 20 prosent av alle norske barn har befatning med astma før fylte 10 år.

– Mange elever med slike plager, og deres lærere, er usikre på hvor mye som tåles av trening og annen fysisk aktivitet. Det er derfor vi føler det er så viktig å informere.

Hun er strålende fornøyd med åpningen på kampanjen og synes hovedpersonen fungerer uovertruffent som frontfigur for kampanjen.

Et godt eksempel

– Olaf Tufte fremstår som et meget godt eksempel på det vi ønsker å formidle, nemlig at alt er mulig selv om man har astma, sier hun.

Kampanjen er et samarbeidsprosjekt med AstraZeneca.

Mer informasjon om touren og astma og fysisk aktivitet finnes på www.aktivmedastma.no

Touren har også en egen Facebookgruppe (Aktiv med Astma Tour) der forbundet og elevene selv deler bilder og erfaringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.