Gå til sidens hovedinnhold

Trangt om leieboliger

Kampen om utleieboliger hardner til i pressområdene. Flere ønsker å leie, samtidig som det er færre boliger til leie, melder det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

OSLO: – Det er blitt hardere kamp om færre boliger. Mange utleiere har solgt utleieboligen og tatt gevinst i eiendomsmarkedet. Samtidig har tusenvis av nye boligsøkere kastet seg på, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren, som står for åtte-ni prosent av det private utleiemarkedet.

Lurer du på hva boligen din er verdt? Sjekk EIENDOMSBASEN

Nå i sommer må for eksempel tusenvis av nye studenter skaffe seg et sted å bo.

– Høstens studenter har ingen tid å miste hvis de skal finne seg en bolig før semesteret starter, sier Farmakis.

Færre til leie

På FINN legges det ut færre annonser for boliger til leie enn for ett år siden. Antall annonser fra folk som søker bolig har økt.

– I mai publiserte utleiere 18 prosent færre annonser enn samme måned i fjor. Samtidig var det 30 prosent flere annonser fra folk som ønsker å leie, sier PR-ansvarlig Lene Kallum i FINN.

Svært mange av boligsøkerne presenterer seg med bilde og personlig beskrivelse.

– Folk legger stor vekt på å bli lagt positivt merke til, spesielt når det er stor konkurranse om utleieboligene, sier Kallum.

Bilde og positive ord om seg selv kan nok hjelpe som blikkfang, men utleiere legger likevel mest vekt på å få en stabil, sikker betaler og en viss varighet i leieforholdet, ifølge Geir Skogheim, daglig leder i Utleiemegleren Frogner.

– Myten om den rolige, ryddige, kristne jenta fra landsbygda som favorittleieboer kan nok avlives. Nå legger utleier mest vekt på betalingsevne, referanser og eventuelt en god CV, sier Skogheim.

Han opplever sjeldnere enn før at utleier bryr seg om hvorvidt leietaker er kvinne eller mann, jobber i bransjer som gir høy tillit eller kommer fra bestemte landsdeler.

Skepsis

Derimot opplever han at endel utleiere er skeptiske til å huse bofellesskap.

– Husdyr er heller ikke spesielt populært. Og hvis utleieboligen har hage, er eier oftest opptatt av at den skal tas vare på. Røyk innendørs kan man som leietaker bare glemme, sier Skogheim.

Han mener leietakere som gruppe har et dårligere omdømme enn det er grunnlag for.

– De fleste viser seg å være gode og ansvarlige leieboere. Begge parter påvirker om leieforholdet skal bli godt eller dårlig. Eiere som tilbyr boliger av god standard til en vettug pris og fornuftige avtaleforhold, får svært sjelden problemer med leieboeren, sier Skogheim.

Lurer du på hva boligen din er verdt? Sjekk EIENDOMSBASEN

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar