*Nettavisen* Nyheter.

Trangt om plassen på Fattighuset

Deler av kjelleretasjen i Grønlandsleiret 39 benyttes til klesoppbevaring og utdeling av klær. Foto: Foto: Line Rundmo

Fattighuset på Grønland sliter med liten plass. De tilbyr legehjelp og øreakupunktur, men har ingen hensiktsmessige kontorer til dette. Nå håper de at flere bedrifter og humanitære organisasjoner kan sponse dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styremedlem på Fattighuset, Reidun Berger, håper på mer kontorplass og at flere bedrifter og humanitære organisasjoner kan bidra med pengestøtte til Fattighuset. Foto: Foto: Line Rundmo

GRØNLAND: Fattighuset holder i dag til i lokaler på cirka 300 kvadratmeter i Grønlandsleiret 39. Dette fordeles på kjelleretasjen, hvor klesutdelingen finner sted, samt oppholdsrom i etasjen over. Her er det blant annet en liten kantine med spiseplass, en stue, et røykerom og et trangt kontor.

– Vi har veldig liten kontorplass fordelt på fire mennesker, det er nesten så vi sitter i fanget på hverandre. Det er vanskelig å konsentrere seg når man trenger litt ro, forteller styremedlem Reidun Berger.

Fattighuset tilbyr gratis legetjeneste og øreakupunktur , men har ingen hensiktsmessig plass til dette.

– Plassproblemet er det største problemet vårt. Vi har måttet la legetilbudet være på vent en tid, sier hun videre.

Lite kommunal støtte

I dag betaler de omkring en halv million kroner for arealene sine. Prisen har mer eller mindre vært stabil de siste årene. Støtten de får fra Oslo kommune er på 150 000, mens Helsedirektoratet bidrar med 300 000. Reidun Berger og styreleder Unni Larsen var nylig i et møte med sosialbyråd Anniken Hauglie. Der nevnte de for henne at Fattighuset får lite penger fra det offentlige, og at det hadde vært ønskelig med mer støtte.

– Hun sa at hun ikke kunne love noe der og da, og at det er fint at frivillige organisasjoner ikke er så avhengige av midler. Hvis man får alt fra det offentlige er man mer bundet av et mandat. Vi følger opp vårt formål, men det blir på en annen måte, sier Berger.

Avhengig av sponsorer

Hun forteller at Fattighuset har totalutgifter på om lag 6-700 000 kroner i året inklusive husleie.

– Da er det snakk om basisregninger, som telefon og strøm. Det er ikke snakk om luksus, for eksempel seminarturer, men kun til nøktern drift. Vi fikk nylig ros av regnskapsfører på at vi er veldig nøkterne i vår pengebruk. Vi bruker pengene til det det er bestemt til, og vi sløser ikke på noen måte, forklarer hun.

Med en variabel pengestøtte på cirka 500 000 kroner fra det offentlige, sier det seg selv at selvhjelpsorganisasjonen er avhengig av sponsorer. Både Lions og Christian Ringnes har tidligere sponset dem.

– Vi ønsker at noen der ute, både firmaer og for så vidt de som driver med humanitær virksomhet, kan avse forskjellige midler fra år til år, sier hun beskjedent.

Berger synes det kan være greit for kommunen å lese at Fattighuset er avhengig av sponsorer for at kabalen skal gå opp.

Les om bidraget til Nordstrand Damer elitehåndball her.

Veien videre

Det ble tidligere i år kjent at Grønlandsleiret 39 skulle selges, og Fattighusets framtid var noe uklar. Nå opplyser gårdeier Bjørnar Samuelsen i Ulnica AS, at det er kommet inn bud og aksept og blitt skrevet kjøpekontrakt for gården, men at oppgjøret ikke er foretatt ennå.

– Vi prøver å få i stand et møte med ny gårdeier og Fattighuset, for å opprettholde en dialog. Så vidt jeg har skjønt skal gården leies ut videre. Vi har ikke fått noe signaler om at Fattighuset må ut, forteller Samuelsen.

Han har tidligere tilbudt dem å leie en etasje til, men mener at de muligens har en litt lang og omfattende beslutningsprosess. En etasje ekstra vil koste Fattighuset cirka 22 000 kroner i måneden.

– Det viktigste for oss er beliggenhet og egnethet, og selvsagt også pris, forteller Reidun Berger.

Ifølge henne er Grønlandsleiret et bra sted, med tanke på at brukerne kan stå i lang kø på fortauet i Boggata uten å være «på utstilling», eller være til hinder for trafikk og fotgjengere. I tillegg er det enkelt for sjåfører å bringe mat til lokalene.

– Vi ønsker å bli værende her.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.