RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trangt tomtemarked


Ansvarlig megler Afzzal Ghauri i DnB NOR har tomt til salgs.
Ansvarlig megler Afzzal Ghauri i DnB NOR har tomt til salgs.
Det kan være lønnsomt å bygge selv men det er få tomter tilgjengelig i hovedstaden.

OSLO: Tilgangen på boligtomter er svært lav i hele Oslo for tiden. Bare 21 private boligtomter er lagt ut for salg på finn.no.

Av disse er det bare tre i vårt distrikt, og alle ligger i Søndre Nordstrand bydel.

15 millioner

Den ene tomten som er til salgs ligger på Dal/Brenna. Den er på hele 27 mål, og har en prisantydning på 15 millioner kroner. Tomten er foreløpig uregulert.

"Eiendommen kan "fritt" brukes som boligeiendom per dags dato. Det er også et stort potensiale for flere typer bruk av eiendommen, være seg hester, hunder, eller andre plasskrevende virksomheter", står det å lese i salgsannonsen.

Til salgs er også to tomter på Klemetsrud, på henholdsvis 0,6 og 1,5 mål.

Store firmaer

Den store tomten på Dal/Brenna ble lagt ut for salg 31. mars

Vi har sendt ut noen prospekter, så får vi se om vi får noe håndfast respons, sier Lasse Bjørnson, daglig leder i Aktiv Eiendom Stovner, som omsetter eiendommen.

Det er de store entreprenørfirmaene som er potensielle interessenter.

Tomten er uegulert, så det vil ta minst 18 måneder før kjøper får noe igjen. For å tåle dette må man ha litt egenkapital, sier Bjørnsen.

Også privatpersoner er interessert i tomter i hovedstaden.

Det er stor interesse, men vi merker også at folk møter høyere byggekostnader. Mange blir dessuten overrasket over prisnivået på tomtene, sier Bjørnsen.

Når det er få tomter tilgjengelig, blir prisnivået presset opp.

På grunn av markagrensa blir det ikke flere tomter enn de som er. Da blir det stor interesse for de som blir lagt ut.

Bjørnsen mener imidlertid det er mange som går rundt med en drøm om å bygge.

Mange har valgt seg ut et drømmehus i en katalog. Da kan kravene til tomten senkes litt, og en del prioriterer for eksempel terrasse høyere enn plen.

Barnefamilier

Boligmeglerne bruker lenger tid på å få solgt en tomt enn en ferdig bolig. Kundenes beslutningsprosess blir lengre, ettersom man trenger å gjøre flere undersøkelser før man legger inn bud på tomta.

I følge ansvarlig megler i DnB NOR Stovner, Afzzal Ghauri, er det først og fremst barnefamilier som bygger selv. Men for mange vil det økonomiske mellomlegget være en utfordring.

Dersom man har boliglån fra før, vil man få en periode hvor man samtidig skal ha lån på den nye boligtomta. Det er få som ønsker å selge for å leie i mellomperioden, sier Ghauri.

Til tross for at byggekostnadene har økt den siste tiden, kan det likevel være lønnsomt å ta jobben med å bygge selv.

Dersom man får en tomt til rundt 1,5 millioner, og husbyggingen koster rundt 2,5-3 millioner, vil man få et hus til totalt 4-4,5 millioner. Da har du et nytt hus til samme prislapp som for et 10 år gammelt. I tillegg får du bygget det akkurat som du selv vil, sier Ghauri.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere