RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trår til for nytt storbibliotek


Heikki Knutsen (26) ny avdelingsleder for Deichmanske på Majorstuen. FOTO: ERIK TANGEN
Heikki Knutsen (26) ny avdelingsleder for Deichmanske på Majorstuen. FOTO: ERIK TANGEN
Nye, søndagsåpne lokaler med lengre åpningstider står på ønskelisten til den nyansatte, 26 år gamle avdelingslederen på Deichmanske Majorstuen.

MAJORSTUEN: I mai ansatte Deichmanske bibliotek på Majorstuen ny avdelingsleder. 26-åringen (!) Heikki Knutsen forlot filialen på Røa til fordel for Majorstuen.

En erfaren, ung mann

– Biblioteket på Majorstuen ligger mer sentralt, det teller flere besøkende og har større aktivitet enn vi hadde på Røa, svarer Heikki da vi spør hvorfor.

Han er utdannet bibliotekar fra Høgskolen i Oslo, og har jobbet som biblioteksjef i Nære kommune, prosjektkoordinator i Nord-Trøndelag fylkesbibliotek, samt en liten periode på folkebiblioteket i Vinje før han kom til Oslo og Deichman i 2006.

Som 23-åring ble han Norges yngste biblioteksjef.

– Biblioteket har kanskje hatt et rykte på seg for å være litt grått og traust, men nå ser vi at det kommer flere og flere unge inn. Det er veldig positivt, sier han.

Han tror de yngre er av avgjørende betydning for å henge med på dragningen fra det fysiske til det digitale.

– Vi trenger mer og mer av den digitale kompetansen for hver dag som går, sier han.

Vil flytte

Majorstuen bibliotek har bortimot 800 besøkende hver eneste dag, forteller Heikki.

– Kapasiteten her er helt sprengt, så jeg ønsker meg nye lokaler. Vi trenger mer rom, flere datamaskiner, flere studieplasser og større plass til barn.

Og det viser seg at han allerede har sett seg ut et egnet lokale.

– Jeg kan godt tenke meg å flytta til trikkestallen, rett over gata her.

I april i år ble det kjent at Majorstuen-filialen ikke lengre hadde råd til å ha søndagsåpent. Dette håper Knutsen å reversere så snart som mulig.

– Vi har dokumentert at folk oppholder seg 20 minutter lengre på søndagene. En av mine fremste ambisjoner er å gjøre biblioteket til et "værested" i enda større grad. På lørdagene kommer det veldig mange femminutterslånere innom, sier han.

Et generasjonsskifte

Vi kommer heller ikke utenom den nybakte avdelingslederens unge alder.

Med sine 26 år er Heikki fremdeles en av landets aller yngste biblioteksjefer. Da Biblotekarforbundet saumfarer sine medlemsregistre for oss, viser det seg at han blir slått av sjefen på Jevnaker, som er 25.

Tall fra samme kilde viser at aldersgjennomsnittet blant biblioteksjefene lå på 48,4 år i 2006; Heikki er altså utvilsomt en av de yngste i klassen.

– Historisk er det egentlig ikke så uvanlig med unge bibliotekledere, siden det ble utdannet såpass mange biliotekarer på 60-, 70-, og 80-tallet, som senere ble rekruttert til lederstillinger. I dag må vi vel derimot kunne si at dette er eksepsjonelt, sier generalsekretær i Norsk Bibliotekarforening (NBF) Tore Kristian Andersen.

Han mener ansettelsen viser at vi står overfor et generasjonsskifte i biblioteksdriften.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere