Trår til for Oslos underprivilegerte

Daglig leder ved Retretten Rita Nilsen, her i munter passiar med en av senterets brukere, sier de vil holde åpent i hele sommer.

Daglig leder ved Retretten Rita Nilsen, her i munter passiar med en av senterets brukere, sier de vil holde åpent i hele sommer. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

Retretten - et senter for alkoholikere, rusavhengige, domfeldte og pårørende - holder dørene åpne i sommer.

Fredag var NAV innom Retretten for å informere om Kvalifiseringsprogrammet. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

SENTRUM: Etter å ha vært truet av nedleggelse for noen år tilbake har Retretten - et sted der alkoholikere, rusavhengige og domfelte får hjelp til å komme seg tilbake til samfunnet - nå kommet på fote igjen

LES OGSÅ: Frykter at Retretten må legge ned

Retretten arbeider fire dager i uken i Oslo fengsel, 1 dag i mnd. i Gjøvik fengsel og Ravnaberget kvinnefengsel, og har hatt over 4200 registrete besøk på senteret hittil i år.

Daglig leder Rita Nilsen hadde fredag sammen med de ansatte ved Retretten besøk av NAV, som fortalte om Kvalifiseringsprogrammet (KVP).

Nilsen har tidligere selv levd et liv som rusavhengig, og bruker nå all sin tid på å hjelpe andre ut av uføret.

LES OGSÅ: Retretten - veien tilbake

Forstår ikke systemet

Kvalifiseringsprogrammet er for personer med vesentlig nedsatt arbeids- og inntektsevne og ingen eller svært begrensede ytelser til livsopphold etter folketrygdloven eller arbeidsmarkedsloven.

– Flere av brukerne forstår ikke hvordan NAV-systemet fungerer og vet ikke hvilke rettigheter de har, sier Gunhild Hanssen Sande, prosjektleder i arbeids- og velferdsdirektoratet.

Hun sier NAV er avhengig av flere instanser og frivillige for å lykkes med sine programmer, og at de derfor har kommet til Retretten for å fortelle om KVP.

Del på Facebook

Holder åpent i sommer

Harald har vært rusavhengig i omtrent 35 år, og har dratt stor nytte av tilbudene Retretten har. I snart to år har han vært tilknyttet senteret. Nå sitter han som observatør, og videreformidler det han lærer til andre.

– Vi får innføring i avhengighetssyndromet, både fysisk, psykisk og kjemisk. ANTA-kurset (kurs som Retretten tilbyr jour.anm.) gir en helhetlig oversikt over problemet, og hjelper deg til å forstå deg selv, sier han.

ANTA-kurset støttes gjennom Scheiblers legat. Retrettens kriminalomsorgsarbeid støttes gjennom Gjensidigestiftelsen.

Senteret ligger i Kristian Augusts gate 10, og holder åpent i hele sommer. Fra 4. juli til 1. august er åpningstidene fra 10-14.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.