*Nettavisen* Nyheter.

Trår til natt til 1. mai

Leder for forebyggende avdeling, Roy-Cato Einarsen, og fagkonsulent i barnevernet, Inger-Elin Meskestad, forteller om ekstra innsats natt til 1. mai. All ungdom som er beruset blir kjørt til Stovner politistasjon.

Er du under 18 og har tenkt til å ta en slurk av ølflaska natt til 1. mai? Da bør du tenke deg om to ganger, for politiet kan være rett bak deg.

GRORUDDALEN: I tradisjon tro står politi og barnevern litt ekstra på i maimåned. I år vil politiet og barnevernstjenesten igjen sette inn litt ekstra innsats for å hanke inn ungdom som drikker eller ruser seg. Stovnerpolitiet satser spesielt på natt til 1. mai.

- I 80 prosent av tilfellene i en kriminalsak er en, eller flere beruset eller ruset på stoff. Vi ønsker å forebygge dette, sier nestleder for forebygging på Stovner politistasjon, Roy-Cato Einarsen.

Tar ungdom med på stasjonen

Politiet kommer til å være ute der de vet at det er noe som skjer eller der ungdom samles. Beruset ungdom, eller ungdom som bærer på alkohol vil få seg en kjøretur i politibilen. På Stovner politistasjon er barnevernet og tar imot ungdommen.

- Vi ringer da foreldrene og kaller dem inn til samtale, sier fagkonsulent i barnevernet på Stovner politistasjon, Inger-Elin Meskestad.

Hun forteller at de fleste foreldre synes innsatsen er positiv.

- Men det er klart at det er mange som blir skuffet over sitt barn om de må hente sitt barn beruset på politistasjonen, sier hun.

Finn på noe

Debutalderen på alkohol er i Oslo mellom 14 og 15 år. Noen begynner å drikke allerede i 8. klasse. Blant 9.- og spesielt 10. klassinger er alkoholbruk mer vanlig.

- Jeg anbefaler foreldre å finne på noe med barna sine disse dagene, gjerne noe som vennene kan bli med på sammen med de voksne, sier Einarsen, og foreslår ting som kino eller sykkelturer.

Både han og Meskestad håper på en rolig kveld natt til 1. mai.

- Målet er ikke å ta inn flest mulig, målet er å forebygge ved å gå ut med informasjon og være til stede, sier Meskestad.

Ikke gi barnet alkohol

Et av de viktigste poengene Einarsen og Meskestad tar frem er at foreldre ikke må kjøpe alkohol til barna.

- Mange tror at barna da bare drikker den sixpacken. Sannheten er at terskelen da er lav for å drikke mer eller ta andre rusmidler, sier Einarsen. De to oppfordrer også foreldre til å være edru selv, både for å kunne hente barnet, men også for å kunne se barnets tilstand da det kommer hjem. Foreldrene til de ungdommen som blir hanket inn på stasjonen må komme inn til samtale.

- Det er viktig å se barnet i den situasjonen, sier Meskestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.