*Nettavisen* Nyheter.

Tredje østensjøkvinne ut

Marianne Borgen (SV) fra Skøyenåsen er årets leder av 17. mai-komiteen i Oslo. Det er tredje året på rad en østensjøkvinne leder nasjonaldags- feiringen.

Østensjø: Det er et ærefullt verv. Jeg synes det er veldig hyggelig og veldig stas å få denne oppgaven, men det er mye ansvar også, smiler Marianne Borgen foran Bøler skole. Skolen feirer 50 års jubileum i år og går som skole nummer tre i barnetoget.

Tilfeldig

Ledervervet i 17. mai-komiteen går på rundgang mellom partiene. Dermed er det helt tilfeldig at det er tredje året på rad med leder fra Østensjø.

Men vi er tre sterke kvinner fra Østensjø, ler Larssen når journalisten spør hvordan det kan ha seg at det er damene fra Østensjø som drar det store lasset. For det er ingen hemmelighet at 17. mai-feiringen i Oslo er et stort og krevende arrangement.

Borgen får en travel nasjonaldag og kommer garantert til å bli sliten i føttene. Allerede klokken 06.30 starter hun dagen på "God morgen, Norge" på TV2. Deretter går det slag i slag med bekransninger og flaggheising på Vår Frelsers gravlund før oppstilling på Festningsplassen i god tid til barnetoget.

Vi har faste plasser og ingenting er overlatt til tilfeldighetene, sier Borgen.

Lokal ettermiddag

Borgen vil først hilse til Stortingspresidenten før hun gratulerer kongefamilien med dagen på Slottsplassen. Deretter er det stor fest for barna på de tre første skolene i toget i Rådhuset, før konserten i Rådhuset klokken 16. Når klokken nærmer seg 17 er Borgen klar for lokal feiring.

Ved 17-17.30-tiden er mitt ansvar over og da drar jeg hjem til meg selv og til lokal feiring på Østensjø skole, forteller hun.

Borgen som også er SVs ordførerkandidat ved høstens valg, gleder seg til å gå i 17. mai-tog.

Jeg er litt barnslig når det gjelder 17. mai. Jeg synes det er kjempestas å få gå. Det er jo mange år siden jeg har fått gå sånn i toget, sier hun.

Følger tradisjonen

Selv om ledervervet er politisk er det lite politikk over 17. mai-arrangementet.

Jeg tror 17. mai-feiring er så tradisjonelt at det er viktig at det er videreføring av tradisjonen som er føringen og ikke det politiske. Det er ikke et sted for politisk debatt, sier Borgen og både Larssen og Backhe nikker enige.

Debatten rundt bruken av samisk flagg er det eneste tegnet til debatt på nasjonaldagen. I år er det samiske flagget likestilt med det norske i barnetoget, men Borgen presiserer at det var en samlet komité som stemte for dette.

Selv tror hun folk er opptatt av å bevare tradisjonene på en slik dag og gleder seg over at deltakelsen i barnetoget øker for hvert år. I år er det 111 skoler som skal vandre gjennom byen. På jubileumsskolen Bøler er det rekordstor påmelding til årets feiring. Hele 720 elever skal være med i år mot rundt 250 når skolen går lokalt.

Stor konsert

De tre 17.mai-komitélederne ønsker alle at ettermiddagskonserten i Konserthuset skal bli en tradisjon.

Det viser mangfoldet i osloskolen, sier Bachke.

For på konserten er det osloelever som opptrer. To elever er konferansierer og leder publikum gjennom den innholdsrike konserten, mens andre elever bidrar med forskjellig underholdning.

Det er spennende å ha anledning til å vise oslotalenter på denne måten, mener Borgen som er klar for å finne fram Ringeriksbunaden til den store dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.