*Nettavisen* Nyheter.

Trefelling på Sinsen forbanner innbyggerne

Bamer og Luciano er svært misfornøyde med at disse trærne er felt Foto: Foto: Janina Lauritsen

Arne Bamer har etter eget initiativ stelt i parken ved Dag Hammarskjølds vei på Sinsen, i over 20 år. Nå er trærne i parken felt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er ikke mange trær igjen i parken Foto: Foto: Janina Lauritsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Bamer viser hvor høyt veien skal heves Foto: Foto: Janina Lauritsen

REFSTAD/SINSEN: Inger-Marie Luciani bor i nærområdet, og hun er svært misfornøyd med at parken nesten er rensket for trær.

– Jeg er veldig glad i dette området og parken. Vi må få hit ordføreren, nå må disse folkene gi seg, altså. Det snakkes om at grønne lunger i byen er viktig, så hvorfor kan de ikke få stå i fred? Nei, disse folkene vet ikke hva de gjør.

Dag Hammarskjølds vei skal oppgraderes og Atle Strøm, byggleder for prosjektet, forteller at trærne i parken måtte fjernes fordi det ikke ville vært trygt å la dem stå.

– Dette er en ren vedlikeholdssak. Oslo kommune spurte om vi kunne felle trærne mens vi allikevel driver på med veiprosjektet, og vi var så snille at vi sa ja, sier Strøm.

Arborister fra kommunen har vurdert alle trærne i parken, og etter befaringen fant de ut at trærne var for dårlige. Trærne var veldig store, og arboristene var redde for at de ville brekke ved storm. Spesielt siden trærne hadde to stammer.

Strøm beroliger innbyggerne med at parken kommer til å bli bedre, nå som de har felt trærne.

– Det blir en mye finere park. Det skal plantes nye trær, og gangveien som går gjennom parken blir fjernet.

Arne Bamer syns ikke forklaringen på trefellingen er god nok.

– Ja, jeg vet det er to stammer på noen av trærne. Men jeg har aldri hørt om at det er et problem. De vokser jo rett opp, uansett. Det har vært mye storm nå i det siste, og de knakk ikke. Dessuten har jeg akkurat de samme splittede trærne i hagen. Det har aldri vært noe problem med dem.


Han syns heller ikke det er positivt at veien i parken fjernes.

– Det er synd. Den bruker vi når vi skal til blant annet Løren og Sinsen.

Selvutnevt gartner

Bamer begynte å stelle i parken da de flyttet til området for over 20 år siden. Før han begynte, var ikke parken i særlig god stand.

– Jeg har ødelagt to gressklippere der på grunn av stein og søppel. Folk kom med trillebårer fylt med søppel inn på tomta, som jeg ryddet bort. Jeg har også klippet gresset på begge sider av veien som nå skal bort, slik at det skulle bli penere der.

Bamer forteller at både Oslo kommune og Statens Vegvesen lurte på om det var den andre parten som hadde ryddet opp, men da opplyste han at det var ham selv som hadde ordnet det.

– Parken er jo inngangspartiet til nabolaget vårt. Klart vi vil at det skal være pent her.

Beboerne i nærområdet er glade i parken, og de bruker den flittig året rundt.

– Småbarn har brukt denne parken til å gå på ski om vinteren, siden det er såpass flatt. Og om sommeren setter folk seg ned på gresset. Nå er det jo bare et åpent jorde, det blir ikke like koselig som før. Vi fikk ikke engang et nabovarsel om trefellingen. Jeg hørte bare motorsagene på morgenen. Jeg syns hele opplegget er veldig gjennomsiktig. De har jo til og med latt syke trær stå igjen.

Det eneste positive Bamer ser i dette, er at stammene skal gis til Operasjon Ved på Etterstad. De deler ut gratis ved til pensjonister og de trengende.


Dag Hammarskjølds vei heves

Han er heller ikke fornøyd med at Dag Hammarskjølds vei skal oppgraderes.

– Veien nedover mot Sinsenkrysset skal få en stigning på 8,1 prosent. Tenk så vanskelig det blir på vinterføret! Hvis bakken hadde vært kort, hadde det vært én ting. Men når bakken forlenges, så blir det noe helt annet. Det kommer ikke til å gå bra.

Bamer mener parken ble ødelagt på grunn av den nye veien.

– Det at trærne er dårlige, mener jeg bare er en fryktelig dårlig unnskyldning fra kommunen for at de skal få bruke parken til å lagre stein under ombyggingen av veien.


Galmannskverk

Bamer er talsmann for NAF Oslo og omegn, og han har vært på flere møter om veiprosjektet.

– Både NAF og vi som bor her, mener at dette er galmannsverk. Men, kommunen sier at dette ble bestemt for mange år siden, og derfor kommer de til å gjennomføre det.

Hadde folk visst hva som skal skje her, hadde det blitt protester. Det er ikke for sent å forhindre når det ikke er satt i gang!

For Inger-Marie Luciani kom det som et sjokk at veien rett utenfor parken skal heves.


- Det syns jeg ikke noe om. Det må jo bli veldig bråkete for de som bor like ved. Dette er helt sinnsykt. Kanskje vi skal lenke oss fast i protest, sier hun spøkefullt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.