*Nettavisen* Nyheter.

Trekkfuglene kommer tilbake med influensa?

Er det grunn til bekymring når trekkfuglene kommer tilbake fra vinterferie? Ekspertene gir deg rådene.

B>FROGNERPARKEN: Fuglene er på vei tilbake til våre parker, fra sydligere strøk, og mange lurer på hvem eller hva de har vært i kontakt med der nede. Foreløpig er det ikke påvist smitte i Norge, eller Skandinavia for den saks skyld, men ekspertene følger med på utviklingen, og tar trusselen på alvor. Befolkningen er bedt om å melde fra om død fugl, og være forsiktig i omgang med ville fugler.
90 omkommet

Det skal mye til for mennesker å bli smittet, selv om infisert fugl kommer til Norge, sier Bjørnar Ytrehus i seksjon for vilthelse ved Veterinærinstituttet. Ytrehus, som er dr.med.vet., forteller at 150 personer er smittet med viruset på verdensbasis, og at 90 av disse er omkommet.

Tilfellene av fugleinfluensa er primært i Østen. Det er også noen tilfeller i Tyrkia. Enkelte mennesker har en annen omgang med fjærkre enn vi er vant til i Norge. Blant de som har fått viruset, er det noen som har spilt fotball med død fugl, deltatt på hanekamp eller tilberedt selvdød fugl. Det er høy sannsynlighet for at fugleinfluensaen kommer til Norge, men sjansen for at mennesker blir smittet er mindre, sier Ytrehus.

Han advarer likevel mot kontakt med fugl, og fugleekskrementer.

Fugler svømmer, drikker og gjør fra seg i vannet, så jeg ville ikke latt barna leke i eller i nærheten av dammene rundt i Oslos parker. Hold avstand, ikke plukk på død fugl, vær hygienisk og unngå fugleavføring, opplyser veterinæren.

Dyresykdom

I Norge er det Mattilsynet som setter i gang tiltak hvis det skulle være nødvendig. Oddrun Espelund, seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo, forteller at de har beredskapsplaner i forbindelse med fugleinfluensaen, men foreløpig gjør de ikke noe annet enn å følge med på utviklingen.

Vi mottar mye død fugl, og vi utfører flere tester enn vanlig, sier Espelund. Mattilsynet ønsker innmelding fra publikum, men når det gjelder enkelttilfeller av død fugl, er det ikke alle arter som er interessante.

Vi tar imot måker, ender, gjess, svaner og vadefugler, men hvis man finner en enkelt død kråke eller spurv, er det ikke nødvendig å kontakte oss, sier Espelund.

Når det gjelder byens parker, vurderer Mattilsynet eventuelle tiltak hvis det skulle forekomme tilfeller av smittet fugl, og konkrete tiltak vil bli gjort i hvert enkelt tilfelle. De har også et samarbeid med Kystvakten og Ornitologisk forening, og alle følger nøye med på hva som skjer.

Det er viktig å presisere at dette er en dyresykdom, og ikke en menneskesykdom. I land hvor mennesker er smittet, er folk sammen med dyr på en annen måte enn her i Norge. I noen tilfeller bor de sammen med dem. Sjansen for å få en dyresykdom i Norge er derfor veldig liten, sier Espelund. Hun avslutter med at publikum ikke trenger å være redd for å benytte parkene, men ta vanlige hygieniske forbehold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag