*Nettavisen* Nyheter.

Tren deg trygg

Høye spark: Sigbjørn Strømmen (rød trøye) sparker etter Stefan Dannenberger, som øver seg på teknikker for å blokkere og komme seg unna. BREDESEN

Kali Sikaran er en filippinsk kampsport som blir mer og mer populært i vårt distrikt. Østkantavisa ble med på trening i Bjølsenhallen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjefen: Åge Thoen har grunnlagt Oslo Kali Sikaranklubb, og er med på de fleste av treningene klubben arrangerer. Her demonstrer han noen grunnleggende teknikker sammen med Sara Elinsdatter Paulsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Knebøy: Sigbjørn Strømmen gjør pliktoppfyllende sine knebøy med en av klubbkameratene på ryggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Med kniv: Kali betyr «stokk» og Sikaran betyr «ubevæpnet», og poenget med sporten er å forsvare seg mot en bevæpnet motstander.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo Kali Sikaranklubb har et voksent og godt miljø. Aldersgrense for å delta er flytende, rundt 18 år.

BJØLSEN: Rundt 20 menn og kvinner varmer opp på en knallrød matte i andre etasje i Bjølsenhallen. Etter hvert ber instruktør Per Sutter deltakerne om å hente hver sin kniv.

Poenget med denne kampsporten er å forsvare seg mot våpen, spesielt kniv og stokk, forteller sjef og grunnlegger av Oslo Kali Sikaran, Åge Thoen.

Ble helt hekta

På matta er det både nybegynnere og erfarne utøvere. Noen har drevet med annen kampsport og ønsker å utvide horisonten, andre har sitt første møte med kampsport gjennom Kali Sikaran.

Det var en kamerat som spurte om jeg ville bli med på trening, for han trodde dette var noe jeg kom til å like. Og han hadde rett, jeg ble helt hekta, det er kjempemorsomt, smiler Sara Elinsdatter Paulsen. Nå har hun holdt på med sporten i et par måneder.

Ren refleks

Sara Elinsdatter Paulsen har akkurat demonstrert noen teknikker for angrep og forsvar mot sjefen selv, Åge Thoen.

Vi trener stort sett i faste mønster. Meningen er å automatisere det, og at bevegelsene til slutt skal være ren refleks. Da har du størst sjanse for å klare å forsvare deg dersom det smeller i virkeligheten, sier Thoen.

Han lærer elevene sine både angrep og forsvar.

Grunnen til det er at for å kunne forsvare seg skikkelig, må man vite hvordan man angriper. Men det er forsvarsdelen som er det viktigste for oss til slutt, sier den erfarne kampsportkaren.

Damerabatt

Oslo Kali Sikaran har eksistert i rundt fire år. I starten var det en gjeng erfarne kampsportutøvere som kom sammen, men nå er det omtrent like mange nybegynnere som trente.

Og vi har damerabatt på 500 kroner, vi ønsker å trekke til oss flere kvinner. Mange blir litt skremt av at vi trener med kniver og stokker, men dette passer for alle, sier Thoen, som understreker at våpnene ikke er skarpe.

Vi konkurrerer ikke, dette er en gjeng mosjonister som ønsker å bli trygge, sterke og koordinerte, sier han.

Thoen startet i sin tid med Kali Sikaran fordi han savnet et fullgodt tilbud for å trene forsvar mot våpen i de andre kampsportene han kjente til.

Denne sporten har det beste repertoar innen forsvar mot våpen. Dessverre blir det stadig et større behov for å kunne slike forsvarsteknikker, sier Thoen.

Vi har solskinnshistorier som ei jente som kom seg unna noen innpåslitne mannfolk med en teknikk hun hadde lært på kurset uka før. Men som regel trenger man tid for å lære seg kampsport, sier Thoen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.