Trener seg til mindre fravær

Marianne Bergesen er opptatt av å fremme god helse hos sine medlemmer, også de på kontoret.

Marianne Bergesen er opptatt av å fremme god helse hos sine medlemmer, også de på kontoret.

Statens vegvesen tilbyr sine ansatte gratis trening. Det er et tiltak som merkes godt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tore Seim beveger seg stort sett bare mellom kontorrekvista når han er på kontoret.

BRYN: Hos Statens vegvesen på Bryn trener alle gratis på treningssenteret i bygget, og to ganger i uken har de ansatte pausegym. Det gjør underverker.

– På arbeidsplassen er det mange som er stillesittende og bortsett fra når vi går mellom maskiner og til hverandre, blir det ikke mye bevegelse, sier Tore Seim.

Tilbudet er et forebyggende tiltak som er satt i verk gjennom bedriftsidrettslaget hos Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Professor: – Viktige tiltak

– Jeg synes tilbudet er bra til å være gratis. Selv trener jeg en del, og så går jeg mye på egen hånd, sier Seim.

Beveger seg lite

Personalsjef Terje Støen mener dette tilbudet kan ha innvirkning på sykefraværet, men setter fokus på at det også skal gagne de ansatte og bedriften på andre områder.

– Vi har jo en baktanke med dette. Mange hos oss har monoton arbeidsstilling, de sitter mye stille og har behov for å bevege på seg. De får ta seg fri i en time og koblet ut litt, og det gagner bedriften med sprekere arbeidstakere. Selv om det ikke er forsket på om dette har noe innvirkning på sykefravær, har vi lavere tall enn gjennomsnittet, sier Støen.

De ansatte kan trene ubegrenset på treningssenteret Arca, som ligger i samme bygning.

– Ansatte som er med, og får tilbud fra Arca drar dit og kan få oppfølgning av profesjonelle trenere der. De kan trimme ubegrenset og får tilrettelagt trening på individuelle plan. Vi ønsker med dette en helsefremmende arbeidsplass og får det til på en god måte, sier Støen.

Trener på kontoret

Arca treningssenter har lenge tilbudt bedrifter trening på arbeidsplassen og har nå utvidet sitt tilbud til lokalmiljøet.

– Vi ønsker å nå ut til bedrifter og lokale i nærområdet. Skjelett- og muskelsykdommer er den største årsaken til sykdomsfravær, og inaktivitet kan være en årsak til dette. En mer aktiv arbeidsdag fører til bedre helse, som igjen fører til friske arbeidstakere. Vi setter i gang skreddersydde aktiviteter for de ansatte på deres arbeidsplass og her hos oss, sier dagligleder Marianne Bergersen.

Løsningen er enkel, og de ansatte trenger bare å være med.

– Vi ønsker å få folk til å løse opp muskelspenninger, og kan ordne pausegym i kantiner, et lite hjørne eller der det måtte passe. De ansatte trenger ikke skifte, det viktigste er at de er i bevegelse, sier hun.

– Vi jobber forebyggende og tar med oss dette til bedriftene gjennom vår bedriftshelsetjeneste. Det er noen bedrifter hvor de ansatte tar legesjekk på grunn av deres arbeidssituasjon, steder hvor de jobber med stråling for eksempel. Men for arbeidstakere som sitter på kontoret er ikke dette like nødvendig og her ønsker vi å jobbe forebyggende, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.