*Nettavisen* Nyheter.

Trenger fosterforeldre

Det er søndag ettermiddag, og Oslo Fosterhjemsforening samles til en tur ved Steinbruvannet. Barn og voksne står og prater sammen, og sammen utgjør de et nettverk som gir barn fra vanskeligstilte hjem en ny sjanse. Problemet er bare at det er for få av dem.

Groruddalen: Det er mangel på fosterforeldre i Oslo, og en nystartet kampanje fra Barne- og familieetaten skal sette fokus på en mangel som er et sentralt ledd i ivaretagningen av byens barn og unge.
Det vi vil få frem gjennom denne kampanjen er at du er god nok, at det finnes mange der ute som har resursser nok til å gå inn i rollen som fosterforeldre, sier leder av Oslo Fosterforening, Kristin Eimhjellen.
Jeg tror ikke tanken har nådd helt ut enda.
Nærmiljøet
Når det oppstår omsorgssvikt i et hjem, kan det bli nødvendig å flytte barna ut. En slik traumatisk opplevelse kan bli bearbeidet ved at barnet blir flyttet inn i et fosterhjem hvor en familie står klar til å tilfredstille de behovene alle barn har av omsorg og en strukturert hverdag.
Barnevernet i Stovner bydel har for tiden 45 barn og ungdommer som har måtte flytte ut av hjemmene sine, og mange av dem bærer på minner om alkohol- og rusmisbruk, mishandling og mangel på omsorg.
Det er barn som kommer fra hjem hvor det har vært alvorlig omsorgssvikt, hvor foreldrene ikke har vært snille mot barna, og så er det de som har foreldre som gjør så godt de kan, men rett og slett ikke makter mer, sier seksjonsleder for Stovner Barnevernstjeneste, Ellen Ystgaard Bauer, og forteller at barn fra bydelen er plassert i fosterhjem fra Kristiandsand i sør til Tromsø i nord.
Noen ganger er det bra for barna å komme seg bort fra nærmiljøet sitt og det de har opplevd, sier Bauer, men mange barn blir også plassert nærme hjemmene sine da omgang med biologiske foreldre som oftest er ønsket.
Behov
Det er jo et stort problem i Oslo at det er mange som trenger fosterhjem, men det er få tilbud i byen. Så langt det lar seg gjøre ønsker vi jo at jo mindre barnet mister jo bedre, slik at hvis barnet er forankret i et godt skolemiljø så vil vi ikke at de også mister dette også i en slik akuttsituasjon som det å flytte hjemmefra er, sier Bente Nederberg, leder ved Fosterhjemstjenesten.
Også Bjerke Bydel har hatt problemer med å rekruttere familier i nærmiljøet. Per i dag er det noen familier i bydelen, men det er ingen Bjerke-barn som er plassert der. I Bydel Stovner er det to fosterfamilier i bydelen, begge med Stovner barn.
En av grunnene til at det er få familier er plassmangel. Folk bor rett slett trangere i Oslo enn andre steder, sier barnevernsleder for Bjerke bydel, Marit Bratli. Fosterbarn har nemlig rett til eget soverom, og det er det mange familier som ikke har.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag