Trenger fosterhjem

Frid og Arnulf Ingulstad er glade for valget de tok om å bli fosterforeldre. Torill Gundersen i Bydel Nordstrand håper nå at flere fosterforeldre melder seg fordi behovet er stort.

Frid og Arnulf Ingulstad er glade for valget de tok om å bli fosterforeldre. Torill Gundersen i Bydel Nordstrand håper nå at flere fosterforeldre melder seg fordi behovet er stort. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Bydel Nordstrand vil rekruttere flere fosterhjem for raskere å kunne hjelpe barn som ikke kan bo hjemme.

NORDSTRAND: – Dette er Norges viktigst jobb, uten fosterhjem stopper barnevernet opp, sier Torill Gundersen som er prosjektleder for fosterhjemsprosjektet i bydelen.

– Det er stor mangel på fosterhjem. Målet er å rekruttere flere fosterhjem, også slektsfosterhjem raskere, sier hun.


Bydel Nordstrand er en fosterhjemsbydel og har i tillegg til «egne» barn også plassert over 20 barn fra andre bydeler og kommuner.

Få begrensninger

For å bli fosterfamilie stilles det en rekke krav om eget rom, ordnet økonomi og en stabil familiesituasjon

– Men vi har ingen begrensninger på legning eller at det må være par. Vi har gode erfaringer med enslige og homofile som fosterforeldre, sier Gundersen.

Samtidig som barnevernet ønsker å få barna ut i fosterfamilier raskere er det også viktig at rett barn kommer til rett familie.

– Det er den vanskeligste jobben. Vår primæroppgave er å ta vare på barnet. Stadig flere barn plasseres i slektsfosterhjem, da slipper man mellomplassering og beredskapshjem og hvis de kan plasseres i det samme området blir ikke bruddet like totalt som om det plasseres i en ny by, sier hun.

Fosterfamilier får opplæring, hjelp og veiledning.

Paradoks

Barnevernet er pålagt å sjekke mulighetene hos slekt og nettverket til foreldrene, men samtidig er de pålagt taushetsplikt og kan ikke bare ringe til en tante eller en bestemor for å høre.

– Vi er avhengig av at disse melder seg selv når behovet er der, sier Gundersen.
Fosterhjem

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.