RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trenger frivillige til byens sykehjem


FÅR BESØK: Margit Slaatto er en av dem som er heldige: – Jeg får masse besøk jeg, sier hun og håper at de som er alene får noen å snakke med når Oslo kommune og Røde Kors i disse dager etterlyser flere besøksvenenr til sykehjemmene i byen.
FÅR BESØK: Margit Slaatto er en av dem som er heldige: – Jeg får masse besøk jeg, sier hun og håper at de som er alene får noen å snakke med når Oslo kommune og Røde Kors i disse dager etterlyser flere besøksvenenr til sykehjemmene i byen. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
Er du glad i mennesker og vil få nye venner med livserfaring? Røde kors og Sykehjemsetaten trenger flere besøksvenner til byens eldre.

URANIENBORG: – Jeg har heldigvis lett for å le, sier Margit Slaatto og ler hjertelig.

Hun har bodd på Uranienborghjemmet i snart fire år nå. Selv får hun nok av besøk fra sin store familie bestående av fire barn, og en liten flokk med barnebarn og oldebarn.

I det siste har hun vært «fotomodell» for den nye kampanjen Sykehjemsetaten og Røde Kors lanserer i disse dager, rundt om på byens t-banestasjoner for å rekruttere flere frivillige besøksvenner til sykehjemmene

– Vi ønsker flere frivillige som kan komme til sykehjemmene og være med på andre arrangementer, sier Stine Pernille Hauge Kjos, leder for Oslo Røde Kors besøkstjeneste.

I dag finnes det cirka 160 frivillige som besøker 38 av byens i alt 48 sykehjem.

– Mor har alltid likt å omgås mennesker, sier datteren Brynhild Slatto.

– Nå må ikke du skryte så fælt da, sier Margit og ler.

Les mer om kampajen til Sykehjemsetaten og Røde Kors her

Mer åpne mot hverandre

– Det viktigste for oss som heller mot «gamle», er at vi har lært å snakke med mennesker, sier Margit energisk og legger til at vi kan være så mye for hverandre.

Hun mener selv at de eldre er en ressurs i samfunnet, og håper at både pårørende andre innser dette. At noen ikke får mye besøk synes hun er trist, og at frivillige stiller opp er hun positiv til.

– Om du er glad i mennesker og bryr deg, da tror jeg du er veldig velkommen, sier Margit om hvem som bør bli besøksvenn.

– Det vi trenger i Norge er å være mer åpne for hverandre.

– Men du må ikke glemme at mennesker er veldig forskjellige, sier Margit. Hun synes det også er viktig å respektere at noen foretrekker å sitte på rommet sitt i fred.

Les også: Mopedist i lyktestolpe

Flott samarbeid

For å bli besøksvenn må man registrere seg hos Røde Kors, gå på tre kurs for så å gjennomføre et intervju.

Under intervjuet av de frivillige ser man særlig etter en empatisk person med gode evner til å kommunisere.

– Også ser vi generelt på hvordan man oppfører seg, sier Hauge Kjos. Videre kontakter Røde Kors sykehjemmene og forteller litt om den frivilliges interesser og eventuelle talenter, og hører hva behovet er på akkurat dette sykehjemmet.

– Vi er veldig fornøyde og har stor nytte av de frivillige, både sosialt og i aktiviteter, sier Fagleder for Uranienborghjemmet som drives av Aleris Omsorg AS, Eldin Hasanagic.Han gleder seg til at flere frivillige kommer til Uranienborghjemmet.

– Vi synes det er flott å samarbeide med Røde Kors som har lang erfaring med frivillige på sykehjemmene, sier kommunikasjonssjef i Sykehjemsetaten, Sofus Urke.

 Les også: Her skal det bli boliger og næring

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere