RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trikken svikter 1877 reisende daglig


Byrådet vil ha mer trikk, mer buss, mer sykkel og langt mindre bil i Oslo sentrum.
Byrådet vil ha mer trikk, mer buss, mer sykkel og langt mindre bil i Oslo sentrum. Foto: Arkivfoto
Til tross for oppløftende Ruter-tall, møter kollektivselskapet store utfordringer langs skinnegangene. Kanskje var du blant de reisende som forbannet deg over alle trikke-innstillingene i 2012?

SENTRUM: – Vi har en utfordring når det gjelder trikken som fremkomstmiddel. Etter en sterk vekst i antall reisende på trikken de senere årene, så ser vi tallene går noe tilbake i 2012.  Det skyldes hovedsakelig oppgraderingsprosjekter, som har gått utover den reelle kapasiteten. Dette er imidlertid prosjekter som vil komme de reisende til gode på sikt, sier Ruters administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen.

Målt i rushtidene ved passering av Jernbanetorget er det imidlertid ingen tvil om at trikkenes punktlighet er betraktelig redusert de syv siste årene. I 2005 var om lag halvparten av trikkene i rute, mens i fjor var kun tre av ti trikker punktlige.

Innstillinger er også et stort problem. 1 877 passasjerer ble daglig rammet av trikke-innstillinger i 2012.

LES OGSÅ: Kollektivtransportproduksjon AS? Nei, takk!

Elvestuen vil ta grep

– Vi må ta på alvor de behovene som er der, og se på fremkommelighetstiltak. Vi må fortsette det systematiske arbeidet med å sikre god vogntilgjengelighet for trikken. Vi vil jobbe for å få opp antallet tilgjengelige trikker fra 59 til 69, oppgradere skinnegangene og starte prosessen med å kjøpe nye trikker, som på sin side vil ta tid. sier byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen.

LES OGSÅ: T-banesjåfør ba folk om å slutte å gi til tiggere

Totalt sett berøres 2 794 personer daglig av innstilte avganger i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus. Som på punktligheten, er det trikken som har flest utfordringer.

T-banen har til sammenligning med trikken åtte av ti togsett i rute.

Flere velger å reise kollektivt

Trafikkveksten for Ruter fortsatte å øke i 2012 med til sammen 3,2 prosent for Oslo og Akershus – til nær 295 millioner påstigende passasjerer. Dette er 10 millioner flere reiser enn året før.

– Vi registrerer at stadig flere velger å reise kollektivt enn å kjøre bil, sier Ruter-direktør Reitan Jenssen.

Vekstøkningen fordeler seg med 7,6 prosent i Akershus og 1,9 prosent i Oslo.

LES OGSÅ: 100 tiltak skal få fart på kollektivtrafikken i Oslo

– Vi har levert i Oslo i overkant etter planen, mens økningen i Akershus er over all forventning, fastslår direktøren.

Ruter-sjefen forklarer den positive veksten med ytterligere kapasitetsutvidelse og enda flere avganger i Ruters område.

Lykkelig fylkesordfører

Også Ruters eiere, Akershus fylkeskommune og Oslo Kommune er fornøyde med fjorårets vekst i kollektivtrafikken.

– Det er svært gledelig å se at økte tilskudd fra Akershus fylkeskommune til Ruter samt endringene i ruteopplegget gjør at flere velger å reise kollektivt. Alt i alt er dette en gledens dag, og 2012 var et gledens år, sier fylkesordfører Nils Aage Jegstad under en pressekonferanse onsdag formiddag..

– Også i fjor var veksten i kollektivtrafikken høyere enn befolkningsveksten i Oslo. Passasjertallet er høyere enn noen gang før, og Oslo har desidert høyest kollektivandel i landet. I desember doblet vi antall avganger på Røabanen, og det vil gi et løft inn i 2013. Tallene understreker likevel at det er behov for større investeringer og bedre fremkommelighet for kollektivtrafikken i Oslo, sier Elvestuen.

Vil ha bedre fremkommelighet

Ifølge Reitan Jenssen er ytterligere vekst i kollektivtrafikken avhengig av bedre fremkommelighet for kollektivtrafikken generelt.

– Vi har utfordringer når det gjelder fremkommelighet for spesielt buss og trikk. Når vi vet at punktlighet og forutsigbarhet er noe av det kundene er mest opptatt av, må vi se på tiltak som sikrer god fremkommelighet. Vi er derfor glad for at Oslo kommune nylig har satt i gang et arbeid på dette viktige området, påpeker Reitan Jenssen.

En stor suksess er Ruters lansering av mobilbilletten i desember 2012. Ved utgangen av februar i år hadde nær 150 000 lastet ned Ruters mobilapp.

Neste skritt er å lansere periodebilletter med smarttelefon som billettbærer våren 2013.

LES OGSÅ: Snart kommer «verdens beste billettautomater» til Oslo
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere