RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Triller Brudeegget ut på tur


Brudeegget fraktes fra Ålesund til Bygdøy.
Brudeegget fraktes fra Ålesund til Bygdøy.
Bygdøy neste anløp for kaptein Ole Brudes geniale livbåt. SE VIDEO

Seksti mil langs landevegen er mest som en sjarmør-etappe å regne når det skal fraktes fra Ålesund til Oslo. Brudeegget har vært med på en langt verre reise enn dette.

Kunne ikke synke

Vestnes Rotaryklubb skriver at ålesunderen Ole Brude hadde opplevd forlis ved New Foundland og sett at tradisjonelle livbåter ikke fungerte tilfredsstillende. Han satte seg derfor fore å konstruere en livbåt som fungerte bedre, og som ikke kunne synke.

Etter først å ha laget en modell, konstruerte han livbåten som populært ble kalt "Brude-egget" fordi den var overbygd og hadde skap som et egg.

For å bevise at livbåten fungerte gjennomførte Ole Brude i 190405 en tur over Atlanterhavet med båten. Turen tok 3,5 måned fra Ålesund til New Foundland og derifra ca. 2 måneder til Glouchester, USA. Under turen fikk de en forrykende orkan, og livbåten fikk vise at den dugde etter forutsetningene selv om den ikke var noen god sjøbåt.

Dette var trolig årsaken til at det senere bare ble bygd 1520 eksemplar av "Brude-egget" og et av eksemplarene har vært utstilt Ålesund museum.

Sjøfartsmuseet neste

Nå skal ålesunds stolte museumsattraksjon inngå i ei utstilling på selveste Sjøfartsmuseet. Norsk Sjøfartsmuseum rydder plass til både egget og en annen artighet: Dønvigs bøye. Produktet til konkurrenten fra dengang da.

Temautstillinga presenterer dekkede livbåter gjennom hundre år. Den åpner 6. april og blir stående ut september. Så vender Brudeegget hjem igjen samme veg: Pr. bil langs Gudbrandsdalen.

Museet på Bygdøy er et populært mål både for turister og fastboende. Den fascinerende historien får altså et langt større publikum gjennom denne sommeren. I løpet av samme tidsrom i fjor, var over sytti tusen mennesker innom portene på Sjøfartsmuseet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere