RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leidulf Sæther (foran) var blant de totalt 11 beboerne som fikk merke på sin «gyldne spaserstokk» av varaordfører Aud Kvalbein. – Dere er flinke til å gå tur, skrøt varaordføreren fra Krf (nest ytterst fra venstre).
Leidulf Sæther (foran) var blant de totalt 11 beboerne som fikk merke på sin «gyldne spaserstokk» av varaordfører Aud Kvalbein. – Dere er flinke til å gå tur, skrøt varaordføreren fra Krf (nest ytterst fra venstre).

Trimmer seg til bedre helse

«Alle» vet at trim er godt for helsa. Noe helt annet er å gjøre det i praksis.

LILLE TØYEN: På Lille Tøyen sykehjem har de en turgjeng som stadig er ute og går tur. Enten korte eller lange turer i nærområdet. Sykehjemmet har siden 2000 vært med i ordningen «Den gyldne spaserstokk», et opplegg i regi av Oslo Idrettskrets.

Fra 14. april til 14. oktober er kravet å ha gått tjue turer av valgfri lengde.

Ivrig turgåer

Oppfyller man det kravet, vanker det først en stokk. Etterhvert fylles den med merker av ulik valør. Beboer Leidulf Sæther er blant de ivrigste på hjemmet.

– Jeg går tur hver dag, gjerne til Tøyen senter, sier han og nikker ivrig til påstanden om at trim gjør godt for kropp og sjel.

Ros fra rådhuset

Varaordfører Aud Kvalbein sto for utdeling av både stokker og merker. Hun syntes beboerne fortjente honnør for innsatsen.

– Dere som bor her har jo selv laget denne tradisjonen og dere er flinke til å gå tur. Aktivitet er viktig om du er ni eller 99. Å komme igang kan nok være vanskelig, men det er alltid mulig å gå fra inaktivitet til aktivitet, sa Kvalbein.

– I bystyret snakker vi mye om hvor viktig det er med fysisk aktivitet, og vi gjør det vi kan for å legge til rette for det, sa hun videre.

Klar effekt

Visesanger Lars Klevstrand dannet en fin ramme rundt utdelingen ved å spille viser av blant andre Rudolf Nilsen og Alf Prøysen. Etterpå vanket det kake på beboerne.

Å lage et «nummer» ut av trimmen på denne måten, er en helt bevisst baktanke. Målet er at inspirere flere til å bli med på turgåing, påpeker informasjonskontakt ved hjemmet, Per Roar Øgaard.

– Rundt 10 prosent av våre beboere er med og vi ønsker å oppmuntre enda flere til å trimme. Det går stadig folk på tur forbi mitt kontor, uavhengig av vær. Jeg blir rørt når jeg ser hvor mange som går tur, sier han.

Kom seg igjen

Øgaard gir et eksempel fra sykehjemmet, på hva fysisk aktivitet kan gi av helseeffekt.

– Vi hadde en dame i 90-årene som kom seg på beina igjen etter et lårhalsbrudd. Det hadde jeg aldri trodd, men etter lang tids innsats, klarte hun det. At slikt skjer, er ingen selvfølge, forteller han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere