RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trippeljubel for Nordheim

Kongens nærmeste nabo, komponisten Arne Nordheim, feirer flere jubileer i år og inviterte inn i Grotten til en førpremière.

Slottsparken: Da dikteren Tarjei Vesaas ble tilbudt den nasjonale æresboligen Grotten rundt 1968, takket han pent nei med ordene: "Gi den til Arne Nordheim!" Komponisten, som er født i Larvik 20. juni 1931, bodde på en rekke Oslo-adresser fra han var meget ung.
Gabels gate, Schönings gate og flere andre adresser i bydelen huset den unike komponisten, før tilbudet om Grotten faktisk kom, og han flyttet inn i 1981. Selv kaller han huset i Slottsparken for "hybelen".

Arne Nordheim har altså 25-årsjubileum som Grotte-beboer og Kongens nærmeste nabo. Den 20. juni fyller han 75 år, og feirer forøvrig også sølvbryllup med sin interiørarkitekt-kone Rannveig Getz på samme dato.
Om dette sier han bare:
Jeg er bortreist på dagen!

Klokker

Arne Nordheim har mottatt alle de priser og æresbevisninger som kan tildeles en norsk komponist, og han er verdenskjent blant annet for balletten "Stormen". Den er oppført verden rundt, og er også Nasjonalballettens flaggskip gjennom mange år.

Da Nordheim fikk bestillingen på "Stormen", tenkte han først at det var en stor oppgave, men for en som er født og oppvokst i en kystby, passet det med havet veldig godt. Kor, sterke klanger og klokkespill går ofte igjen i musikken hans, og første gang han selv hørte klokkene for alvor, var da han som ung gutt i Larvik ramlet ned trappen og slo hodet. Klokkeklangen for gjennom ørene på den lille gutten, og siden er de blitt Nordheims kjennetegn.

Mange har snudd seg undrende rundt i Konserthuset og lurt på hva slags merkelig klokkespill de har som signal før konserten begynner et typisk Nordheimsk kallesignal.

Nordheim var også tidlig ute med å eksperimentere med elektroniske instrumenter. Han lagde musikk bare med elektroniske lyder, og han satte den sammen med mer vanlige instrumenter. I de siste årene har han mest skrevet for akustiske instrumenter. Det er ingen tvil om at komponisten er en foregangsmann og en ener i sitt fag, men hans musikk var omdiskutert og utskjelt i mange år før anerkjennelsen kom.

Stort år

Da Arne Nordheim flyttet fra Larvik var det for å studere. Han prøvespilte og ble tatt opp ved Musikkkonservatoriet i Oslo, og studerte orgel, klaver og musikkteori der under Norges beste lærere i årene 1948-51.

Hans første fremtreden som komponist fant sted i 1954, med "Essay" for strykekvartett, ved Ung Nordisk Musikkfest i Stockholm. Når Nordheim i år har jubileum blir det markert av flere av landets fremste musikere.

Denne måneden presenteres flere av verkene hans i Åbo i Finland, og komponisten er invitert. Under Festspillene i Bergen blir "Eco" fremført et av hans hovedverk og det han fikk Nordisk Råds Musikkpris for i 1972 og samme dag spilles hans fiolinkonsert i Kiev.

Kirkemusikkfestivalen i Kristiansand, Høvikodden og Larvik holder Nordheim-konserter. I London til høsten, i "This isn't for you"-serien, står flere av hans verk på programmet, og minst to CDer med hans musikk utgis før jul.

Det blir et stort Nordheim-år, selv om Slottsparkbeboeren melder seg ut og tar fri selve dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere