RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trives best i skyggen


BED PÅ NORDSIDEN: Tommy Tønsberg, hageblad-redaktør, har nettopp anlagt skyggebed ved inngangspartiet. Eføy er bunndekker, og innimellom står hosta, julerose og lungeurt.
BED PÅ NORDSIDEN: Tommy Tønsberg, hageblad-redaktør, har nettopp anlagt skyggebed ved inngangspartiet. Eføy er bunndekker, og innimellom står hosta, julerose og lungeurt. Foto: Foto:
Noen planter blir aller vakrest i den mørke slagskyggen bak en nordvegg.

De "umulige" områdene i en hage er gjerne de med tung skygge. Middels interesserte hageeiere prøver seg ofte med gress her, men må etter hvert innse at de i beste fall har fått seg en japansk mosehage og i verste fall et ruskete, glissent ingenmannsland der bare ett og annet uhorvelig livskraftig ugress skyter opp.

Velger du de rette plantene, kan du lage flotte bed i skyggen, trøster Tommy Tønsberg, redaktør i Norsk Hagetidend.

Selv har han nettopp laget seg et helskyggebed ved inngangspartiet til huset sitt. Her bruker han eføy som bunndekker. Innimellom har han plantet flere hostaer, og en pipeholurt som får store, lysegrønne blader som lyser fint opp.

Pipeholurten er en klatreplante som lett fester seg til tråder og espalier. Her skal den få vokse opp langs tre liner som er spent opp mellom bakken og ytterkanten av verandaen i andre etasje.
Fargeklattene ved det skyggefulle inngangspartier er to krukker med Flittig Lise, som blomstrer akkurat slik navnet lover og som trives best i skyggen.

Sval halvskygge

I forhagen hos Tommy Tønsberg er det halvskygge flere steder, og her har flere skyggeelskende planter fått plass.

Større busker og trær gir litt av den attraktive halvskyggen som forbindes med "woodland"-stilen en naturhagestil der lyset filtreres gjennom blader og greiner. I en slik vandrende halvskygge er det svalt og godt å oppholde seg både for mennesker og mange vekster.

Både i helskygge og halvskygge vil jeg anbefale bed, gjerne i kombinasjon med hageganger med bark eller steinbelegg. Gressplen blir fort et mislykket prosjekt her, fordi det blir for lite sol. Bed med tett, ugresshindrende beplantning er tingen, mener Tønsberg.

Helårsprakt

Her har vi hasselurt. Dette er en av mine absolutte skyggefavoritter. Den har friske, grønne, runde blader hele året. Om våren får den nye blader over de gamle, slik at man ikke ser nedvisningen, sier Tønsberg.

Selv har han en typisk plantesamlerhage, der hasselurten står innimellom masse forskjellige andre planter. Vil man statse på færre arter, kan hasselurt gjerne få danne et stort, mørkegrønt helårsteppe som andre vekster kan stikke opp av for eksempel påskeliljer og tulipaner om våren, og stauder om sommeren.

Hasselurten sprer seg sakte, men sikkert med sideskudd, men vil man unngå ugress i bedet, har man kanskje ikke tid til å vente på at den skal vokse utover. Da kan man istedet plante relativt tett med en gang, sier hageblad-redaktøren, som foreslår 20 cm avstand mellom nyplantede hasselurter, for å dekke bakken raskt.

Bladliljer

Bladliljer, med det latinske navnet hosta, er en annen favoritt i skyggen. Det finnes etter hvert veldig mange sorter av bladlilje. De kan være med eller uten hvite striper, og kan være grønne, gulgrønne eller blågrønne. Med eller uten hvite striper.

Bittesmå eller store, forteller Tønsberg, som synes alle sortene er vakre og anvendelige.

Hvis man først gir dem et par år på å etablere seg, vil man se at hostaene vokser raskt og dekker bakken meget godt med det tette bladverket sitt. Det ekstremt tette rotsystemet er dessuten ideelt der man vil sperre av for naboplantenes rotvekst.

Blomster i skyggen

Hosta får blomster midt på sommeren, men de er sekundære sammenlignet med den praktfulle bladmassen. Noen synes de bleklilla hostablomstene er fine, mens andre faktisk klipper dem av.

Men det finnes andre planter som blomstrer vakkert og ivrig i skyggen. Blant de ettårige sommerblomstene er Flittig Lise nevnt. Begonia er en annen blomstrende plante som opphavelig kommer fra mørk, tropisk skogbunn, og som trives ypperlig i full skygge. Tommy Tønsberg har også flerårige blomstrende planter i hagen som trives i hel- eller halvskygge.

Blåveis er en nydelig vårstaude som blomstrer i full skygge. Og så har vi jo skyggesildre, der navnet sier alt. Og se her, en rosestorkenebb! Den får hvite eller rosa blomster, og er fin i helskygge. I tilllegg tåler den tørke godt, noe som ikke gjelder så mange av skyggeplantene. De andre sortene av storkenebb trenger litt mer lys.

Tønsberg rusler rundt i hagen sin, der den ene skyggeplanten etter den andre åpenbarer seg.

Julerose har vi her, en spennende skyggepante. Klatreplanten apleklematis, som blomstrer med masse lilla klokker om våren, er veldig fin. Og småhjerte, gul lerkespore... når du begynner å tenke etter, er det mange som trives i full skygge, sier Tønsberg.

Hva med ugresset?

Dessverre er det mange ugress som vokser ypperlig i skyggen. Som vassarve, løvetann, skavllerkål. Helt arbeidsledig blir man aldri.

Duftende skygge

I fuktig luft, som det gjerne er i skyggen, blir dufter ekstra tydelige. Disse duftplantene tåler skygge eller halvskygge:

* Dufttobakk

* Glansmahonia

* Gullrips

* Gulrododendron

* Heckrottkaprifol "Goldflame"

* Klasefjør

* Liljekonvall

* Myske

* Ramsløk

* Villkaprifol (vivendel)

(Kilde: Boka "Elleville hager" av Nils Skaarer, Tun Forlag)

Lyser opp i skyggen

Lyse blomster eller blader er ekstra fint i skyggen. Her er noen planteforslag:

* Aksnøkketunge

* Arendsspir, hvite og purpur

* Gulltvetann

* Klasefjør

* Myske med hvite blomster (bunndekke)

* Steinmuregull

* Snøbær

* Hosta med hvite striper

* Klatrehortensia

(Kilde: Bl.a. "Elleville hager", Nils Skaarer, Tun forlag)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere