*Nettavisen* Nyheter.

Tro, håp og handleglede

FERDIG! Gjermund Ingolfsland og Cristina Bonde på Lambertseter Senter kan smile, ettersom de allerede mandag ettermiddag var ferdig med alle juleinnkjøpene. ALLE FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

FERDIG! Gjermund Ingolfsland og Cristina Bonde på Lambertseter Senter kan smile, ettersom de allerede mandag ettermiddag var ferdig med alle juleinnkjøpene. ALLE FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN Foto: ALLE FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

– Vi skal gi bort 20-30 julegaver og har handlet ferdig alt, sier Gjermund Ingolfsland og Cristina Bonde fra Lambertseter.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ JULEHANDEL: Jonas Matri og Kristine Skråmestø julehandler på Bryn senter. De konkluderer med at god planlegging av julegaveinnkjøp gjør det mindre stressende.

Klikk på bildet for å forstørre.

MAGISK JUL: Senterleder Kenneth Olsen på Bryn Senter sier det er tøff konkurranse mellom kjøpsesentrene, men håper likevel desember blir en magisk måned.

Klikk på bildet for å forstørre.

JULEKLAR: Senterleder Richard Elphinstone på Senter Syd på Mortensrud gleder seg over økt omsetning, men tror andre kjøpesentre har høyere pågang i desember.

OSLO: Samboerparet Gjermund Ingolfsland og Cristina Bonde fra Lambertseter synes julaften alltid kommer brått på, og tilbrakte mandag ettermiddag på Lambertseter senter.

– Juleinnkjøpene utsettes alltid, men i dag har vi faktisk ordnet alt vi skulle, sier de to fornøyd.

– Vi har kjøpt alle gavene og hovedrettene. Ribbe til julaften og fisk til 1. juledag, for vi var så redde for at det skulle bli utsolgt!

LES OGSÅ: Vi bruker 5898 kroner på julegaver

5000 kroner på gaver

Ingolfsland og Bonde har fem barn tilsammen, og med tanter, onkler, nevøer og besteforeldre er det mange gaver som skal ordnes.

– Vi kommer fort opp i 5000 kroner, sier paret, som da bruker litt under oslosnittet på 5898 kroner. De skeier ikke ut med dyre kjærestegaver.

– Vi har akkurat kjøpt leilighet, så det får være vår felles julegave, sier de fornøyd.

– Vi må være litt forsiktige nå, men et Nemi-blad skal hun få, og jeg blir glad for en Donald-pocket. Jula er først og fremt for unga, sier Ingolfsland.

Han syns det er helt greit å være med på handletokt.

– Begge to bidrar. Vi planla noe på forhånd, og så ble det noen impulskjøp, sier Ingolfsland.

Ifølge samboeren skiller han seg fra andre menn når det gjelder gaveinnkjøp.

– Gjermund er veldig hyggelig å handle julegaver sammen med. Han er mye mer tålmodig enn mange andre menn jeg kjenner, sier Bonde fornøyd.

Og mens kundene handler, kan senterleder Christina Dal på Lambertseter glede seg over 12 prosent omsetningsøkning i november, og en god start på årets siste måned.

– Desember har startet svært bra, med flott julestemning og god trafikk på senteret, sier senterlederen fornøyd.

Tøff konkurranse

På Bryn Senter sier senterleder Kenneth Olsen at det er tøff konkurranse i varehandelen nå, men at omsetningen øker i takt med hvor nærme man kommer julaften.

– Jeg spår at denne uken blir magisk. Vi har mange kunder og mange parkeringsplasser, og ser at tilsiget er veldig bra, sier senterlederen på Bryn.

– Mange kjøpesentre har aktiviteter samme dager, men konkurranse er sunt og gir bedre utvalg for kundene, sier han.

LES OGSÅ: Sogneprest urolig for kjøpepress og økende ensomhet i julen

Kvinner bruker mest på gaver

På Bryn Senter møter vi Jonas Matri og Kristine Skråmestø fra Østensjø, som regner med å bruke henholdsvis 3000 kroner og 5000 kroner på julegaver.

Det passer godt med julehandelsundersøkelsen som viser at kvinner bruker mer enn menn på julegaver. Snittet sier 950 kroner, men Skråmestø skal altså bruke 2000 kroner mer.

– Julehandel er stressende, jeg handler helst på internett, sier Matri.

Han skal kjøpe cirka fire gaver og samboeren ni gaver.

– Han er stressa fordi han ikke planlegger, og da går han bare inn i en butikk og snur seg 360 grader rundt. Jeg skriver lister og vet stort sett hva jeg skal ha, sier Skråmestø.

LES OGSÅ: Lyst på ny telefon til jul? Vinn iPhone i skjerioslos julekalender

Mange venter til siste liten

Også på Manglerud Senter satser de på en god julehandel.

– Det største trykket kommer nok på de største sentrene, men handelen stiger jevnt frem til jul og vi forventer at det stiger ytterligere frem til julaften, sier senterleder Maria F. Andersen på Manglerud.

– Kundene er ikke mer stresset enn tidligere år, og som vanlig utsetter mange julehandelen til det siste. Det er vel ingen hemmelighet at både senterets gavekort og gull- og ur selger godt de siste timene, sier senterlederen på Manglerud.

Ikke alle feirer jul

På Senter Syd på Mortensrud er det julepyntet og god stemning. Her kan du sogar feire julaften, men konkurransen fra nye Mortensrud Torg merkes.

– Vi merker jo at det har åpnet et senter ved siden av og at vi har fått Oslos største Kiwi-butikk å bryne oss på, men den utfordringen tar vi, sier senterleder Richard Elphinstone.

LES OGSÅ: Åpnet nytt kjøpesenter på Mortensrud

– I vårt område bor det dessuten folk fra 145 land. Alle feirer ikke jul og handler tradisjonelle julegaver, så omsetningsmessig har vi derfor ikke de enorme toppene som andre kjøpesentre i distriktet vårt kanskje har i desember, sier Elphinstone.

LES HVOR MYE "FOLK PÅ GATA" SKAL BRUKE PÅ JULEGAVER HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.