*Nettavisen* Nyheter.

Trolsk i Tøyenparken

JOIK MØTER JAZZ: Jokeren Inga Juuso og jazzbassist Steinar Raknes skal trollbilde publikum i sommer. FOTO: PROMO

En ettertraktet joiker og en fremragende jazzbassist lokker fram tusser og troll i Tøyenparken. Skaidi inntar Miniøya i sommer.

TØYENPARKEN: Det bli samisk stemning når joikeren Inga Juuso og jazzbassist Steinar Raknes opptrer under årets Miniøya. Duoen, som har tatt navnet Skaidi, henter inspirasjon fra naturen, dyra og villmarka oppe i Finnmark.

– Resultatet er drømmende, suggerende og stemningssettende musikk som vi vil presentere for barn og unge. Vi er derfor veldig glade for at vi sammen med Kultur i Troms kan presentere Skaidi på Miniøya siste helgen i juni, sier Linn Catrine Lunder, daglig leder i Miniøya, i en pressemelding.

Best på joik

Inga Juuoso har et rykte som en av Skandinavias beste joikere, og hennes selvlærte tradisjonelle joikteknikk har gjort henne til en ettertraktet artist over hele verden. Til daglig er hun ansatt på heltid som landsdelsjoiker i Troms fylkeskommune.

– Joik hører jo ikke bare hjemme på fjelltopper og eksotiske steder, forklarer hun.

– Rått og jordnært

Skaidis andre halvdel, Steinar Raknes, karakteriseres som en av Norges fremste jazzbassister og låtskrivere. Han blir ofte sammenlignet med basslegenden Charles Mingus. På CVen har han blant annet spellemannspriser med Urban Connection, og samarbeid med Chick Corea, Michael Brecker, Steve Grossman og Per Texas Johansson. Jazzmusiker Ola Kvernberg gir sin tidligere kollega følgende skussmål:

– Steinar har en unik evne til å få andre til å skinne.

Med ti års samspill bak seg, har Juuoso og Raknes påvirket hverandre gjensidig, og utviklet en helt spesiell energi og musikalsk formidlingsevne.

– Uten andre instrumenter enn bass og vokal maner de fram et rått og jordnært uttrykk, hvor stemningene spenner fra lavmælte lyriske øyeblikk til de fandenivoldsk energiske, og du skal ikke se bort i fra at tusser og troll dukker opp i assosiasjonene etter endt konsert, heter det i pressemeldingen.

Viktig kulturarv

Selv tror duoen absolutt at dette er noe for Miniøyapublikummet.

– Barn er veldig åpne og lette å glede. Hvis noe er bra og ærlig skjønner de det. Vi er et veldig lite polert band, og det liker ungene. Dessuten tror vi det er veldig viktig at barn får oppleve denn typen musikk på Miniøya, det er en viktig del av vår kultur. De fleste samene bor jo i Oslo!

Østkantavisa på Twitter

Østkantavisa på Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.