Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tronarving vil ha radikale forandringer

DEN RADIKALE KRONPRINSEN: Bjørnar Moxnes står alene som Rødts nye lederkandidat. Han har planene klare. Rødt skal vise sin radikale venstreside, og selv vil han inn på Stortingets oslobenk.
DEN RADIKALE KRONPRINSEN: Bjørnar Moxnes står alene som Rødts nye lederkandidat. Han har planene klare. Rødt skal vise sin radikale venstreside, og selv vil han inn på Stortingets oslobenk.
Rødts kronprins er mer enn klar for å ta over tronen. Bjørnar Moxnes vil vise fram Rødts radikale side.

OSLO: Turid Thomassen har trukket sitt kandidatur, og dermed står Bjørnar Moxnes alene igjen om kampen om Rødts trone.

En jobb han er mer enn klar for.

Vil være synlig på tinget

Han vil tydeliggjøre venstrepolitikken i partiet, vise Rødt fra sin radikale side, og ikke minst, Moxnes vil inn på Stortingets oslobenk i 2013.

– Jeg vil tale Oslos sak, og kjempe med nebb og klør for oslofolk, sier han, og gir et spark til oslopolitikerne som i dag sitter på Stortinget.

– De er jo nesten usynlige! En ekte oslobenk hadde kjempet imot nedleggelse av Aker sykehus. En ekte oslobenk hadde kjempet for at alle i byen skulle få en bolig, og mot et boligmarkedet med sosiale forskjeller, der det bare er de som har masse penger som får kjøpt bolig.

Moxnes trekker fram saker fra osloregionen som Rødt har brukt krefter på.

– Nedleggelsen av aldersavdelingen på Nordseterhjemmet og nedleggelsen av Sjøstrand er to eksempler på at Rødt kjemper enkeltmenneskers sak, og kjemper for de berørte. Heldigvis klarte vi, sammen med de berørte, å redde begge steder fra nedleggelse.

Litt for de unge, litt for Frognerfruene

I mai skal ny leder velges, og blir Moxnes partiets nye leder blir 30-åringen den yngste nåværende partilederen. Å være «junior» er bare positivt.

– Rødt har mange unge voksne velgere. Vi vinner også stemmer hos deres foreldre, sier Moxnes, og fortsetter:

– Jeg tror jeg kjenner utfordringene som mange unge voksne møter, sier Moxnes og trekker frem boligmarkedet og mangel på barnehageplasser som eksempel

Men hvordan skal han kapre Frognerfruene?

– De eldre kvinnene i både øst og vest vil vel ha en god og verdig eldreomsorg? For det er viktig for oss. Men det er kommunen som må ha regien, og de kommersielle aktørene må vekk. Hadde jeg fått bestemme hadde ikke Adecco og andre useriøse pengejagende firmaer fått herje i sykehjemssektoren, sier Moxnes.

Og ikke bare i den sektoren. Rødt vil kvitte seg med det meste kommersielle, og heller sørge for kommunal styring.

LES OGSÅ : "Død Moxnes"

Ingen sjanse på boligmarkedet

Rødts kronprins er ung, og urban, han er småbarnsfar og han engasjerer seg i «kampen om boligmarkedet i Oslo», som han omtaler som blodig urettferdig.

– Unge har ikke sjanse på boligmarkedet i Oslo. Man må har rike foreldre for å kunne kjøpe seg en bolig, sier Moxnes.

Oppskriften har han klar:

– Stat og kommune samarbeide om å bygge prisregulerte boliger. Moxnes vil tydeliggjøre Rødts politikk. Han trekker spesielt fram at Rødt skal være fredspartiet. En annen ting er at de radikale løsningene skal tydeliggjøres, som makslønn.

– Den økonomiske krisen i Europa vil påvirke Norge. De rike må betale regningen for krisen de har skapt, ikke folk flest.

LES OGSÅ: Kjemper mot Staioils monsterbygg

Radikal fra klokken 06

Så de radikale sidene skal frem. Selv har Moxnes vært med på sivil ulydighetsaksjoner, blitt dømt av Høyesterett for å ha lagt ut skolebøker til gratis nedlasting på nett, lenket seg fast i maskiner for å stoppe anlegging av en skytebane.

– Sivil ulydighet er en viktig dekokratisk rettighet, mener han.

Men det er nok ikke de metodene som nå vil bli tatt i bruk, selv om sykkelmulighetene i Oslo er «ræva» og kollektivtrafikken fortsatt er for dyr.

Men har han tid til å kjempe for gratis kollektivtrafikk og billigere boliger? Han som nettopp er blitt far?

– Jo da! Nå må jeg jo opp klokken seks om morgenen! Det er utrolig hvordan man kan fungere på mindre søvn enn man er vant til, sier Moxnes. For han skal sørge for å få gjort unna jobb på dagtid, og ha familietid på kvelden.

– Det går nok helt fint, forsikrer han.

LES ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Her rir de igjennom McDrive

Fant gamle avhør av Quisling på et loft

Ikeadrømmen brast

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!