Gå til sidens hovedinnhold

Trond Granlund ser tilbake til Manglerud

Oppveksten på Manglerud har preget musikklivet til Trond Granlund. Barndommens sanger har nå blitt til plata Sanger jeg lærte av faren min.

MANGLERUD: Hjemmet på Manglerud var preget av musikk. Både moren Else og faren Rolf sang.

– Det var de morsomme sangene Pål og jeg likte. Ta den a' paps! tryglet vi. Paps var nok en bedre sanger enn mamma, men til gjengjeld var det hun som kunne alle tekstene. Ofte fungerte hun som sufflør når de sang sammen. Jeg hadde egentlig tenkt til å kalle plata Sanger jeg lærte av moren og faren min, og lage opptak av duetter med dem, men mor døde. Hun er likevel med på ett av lydopptakene. I tillegg er den siste melodien Til Pippa og Paps opprinnelig skrevet til henne. Sønnen min, Tommy, skrev den da hun døde, forteller Trond Granlund åpenhjertig.

Fulgte magefølelsen

Nå er faren 90 år, dement og nesten blind. Trond har flere ganger tatt med seg opptaksutstyr til sykehjemmet i Lørenskog, hvor faren bor nå.

– Jeg hadde lenge hatt et ønske om å lage noe som dette, men var ikke sikker på tekstene. Derfor tok jeg turen til paps på sykehjemmet. Det jeg oppdaget var at han ikke sang det jeg hadde planer om, men sanger jeg aldri hadde hørt før. Sånn som Tåke i London og Spill sigøyner, spill. Jeg fikk fine opptak av dem. Demens er en underlig sykdom. De siste 40 årene husker han lite fra, mens ting fra 1930-tallet kommer på rams. Papsen skulle vært artist, men jeg skjønner at det var vanskelig å satse på en slik karriere da han var ung. Det var jo ikke så lett da jeg startet heller. Det er vemodig at han ikke får med seg at han endelig er en del av dette. Han forstår ikke engang at han er med på plata. Når jeg spiller den for ham, skjønner han ikke at det er han som synger, men han kjenner igjen stemmen min. "Jeg tror du kommer til å greie deg bra", sier han til meg og tror at jeg er i startgropa av karrieren min, men så fyller jeg 60 år til sommeren og har drevet med dette hele livet. Det hele er jo ganske komisk...

Da Trond ryddet i papirer etter at moren døde, fant han også flere gamle opptak av faren som sang, i tillegg til videoopptak.

– Noen av de viktigste sangene er med på plata, men det var vanskelig å velge dem ut. Jeg fulgte magefølelsen. Nå ser jeg at dette var det mest riktige jeg kunne ha gjort. Det er fortsatt noen sanger igjen som ikke ble brukt. Kanskje jeg skal gå i gang med en plate nummer to en gang.

Stampa alt

Til Våronnveien 11 på Manglerud flyttet de da Trond var 6 år. Mye av musikken moren og faren sang husker han derfra. Nordstrands Blad tar ham med til sin gamle adresse og med gitaren på brystet kikker han opp på de kjente vinduene i 3. etasje. Trond forteller at faren var alkoholiker i perioder. – Vi var ikke så nært knyttet i barneåra på grunn av det. Da jeg var tenåring forsøkte paps å nærme seg meg med å snakke musikk når han kom hjem full, men da ville jo ikke jeg ha noe med ham å gjøre. Han kunne bli borte i flere uker når han først begynte å drikke. Jeg ble derfor en mammagutt og nært knyttet til henne. Hun ble suksessfull på mange måter og var den som holdt familien samlet, samtidig som hun fikk oppfylt sine drømmer. Men hun kastet ham aldri ut, selv om hun vurderte det mange ganger. Det er egentlig ganske utrolig, for han kan ikke ha vært lett å leve med. En stund hadde han stampa alt og vi hadde ikke engang kniv og gaffel å spise med. Vi var også den første familien på Manglerud med TV i 1960. Han kom hjem med den istedenfor kjøleskap. På en måte tror jeg at det er ganske tilfeldig at det ikke gikk gærent med meg, men jeg har nok mye av mamma i meg, som var et veldig ansvarsfullt menneske.

Overveldet

Plateanmelderne har stort sett gitt flotte karakterer til utgivelsen. Femmere og seksere florerer og han får ros for lidenskap og røtter - både menneskelige og musikalske. De fremhever at albumet både er følsomt og har nærhet. I tillegg har det humor, så man humrer godt over enkelte av tekstene. Det gjelder for eksempel i sangen Den få'kke du, hvor hovedpersonen har kjøpt seg palass på Ekeberg - med noen bagatellmessige skjønnhetsfeil;

"At taket er vekk har niks å bety, regner'e slår jeg opp paraply. Gølvet er borte, døra er vekk, rett gjennom stua renner'e en bekk. Der svømmer både brisling og laks, plystrer jeg på dem kommer'em straks."

Albumet er på god vei oppover på VG-lista.

– Jeg er helt overveldet av anmeldelsene! Opprinnelig var dette et prosjekt jeg hadde planer om å gjøre for min egen del. For å være ærlig skjønte jeg ikke helt hvor god ideen var, selv om jeg pleier å ha god teft på sånne ting. Bjørn Kulseth skjønte det, selv om han var litt skeptisk til at jeg skulle bruke så mange opptak av paps som sang. Anmelderne har tydeligvis forstått at dette er en plate som er laget med hjertet. Å få femmere og seksere er egentlig helt uvirkelig. Jeg begynte å grine da jeg leste anmeldelsen i Dagsavisen, for det er så synd at moren min ikke fikk oppleve dette også. Dette er jo oppveksten til broren min Pål og meg.

Viltre gutter

Etter 12 år på Manglerud, flyttet familien Granlund til Lørenskog.

– Broren min og jeg var nok ikke så lette å ha med å gjøre da vi var yngre. Vi var ganske viltre. I oppgangen vår var det ingen andre unger, men vi hadde mange kamerater. Disse dro vi med hjem støtt og stadig. Mamma var alltid redd for å møte fru Halvorsen på vei opp trappa, for hun klaget på alt fra at det sto sko utenfor døra til at vi spilte for høy musikk. Til slutt fikk mamma oppfylt drømmen om eget hus.

Spillejobber

Trond drar ikke lenger på turné, men han spiller rundt 60 jobber i året rundt omkring i landet. At han kommer et sted nær deg for å spille fra den nye plata kan godt tenkes.

– Jeg har allerede fått forespørsler om noen spesifikke jobber i forbindelse med plata. Det er blant annet fra sykehjem som mener denne humoren og de gamle sangene vil være perfekt der.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus