Gå til sidens hovedinnhold

Tror at Kai Eide får French hjem

– Det er mange misoppfatninger om Kongo-saken der ute, sier Gulla Gramstad i støttegruppen for Joshua French.

OSLO/KONGO: – Vi ser stadig vekk at mediene omtaler ham som drapsdømt, det stemmer ikke. Han er ikke dømt for drapet, sier Gramstad og legger til at hun nylig ringte til NRK for å klage på nettopp denne ordbruken. Da ble det raskt rettet opp.

LES OGSÅ: Tenner fakler for Joshua French

Gulla Gramstad har sammen med ektemannen Arvid, Marianne Groven og tre andre opprettet en støttegruppe for French.

Det er den sammen gjengen som sto bak fakkeltoget i Oslo sentrum i november.

Etter massiv mobilisering på Facebook og i pressen møtte rundt 300 personer for å vise sin støtte til Joshua og for å minnes Tjostolv.

– Vi har merket en endring etter dette. Det er en helt ny vending i saken, både i måten mediene omtaler saken og i engasjementet fra myndighetene, sier Gulla Gramstad.

LES OGSÅ: – Joshua French: Mamma, det ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

Viktig mobilisering

For støttegruppen har den største oppturen vært at en av våre mest erfarne og profilerte diplomater, Kai Eide, har blitt satt på saken.

– Det at han er i Kongo betyr enormt mye. Når Kai Eide sier at de skal få Joshua hjem, så må vi tro på det, sier Arvid Gramstad.

Han påpeker at det gir en viktig signaleffekt at Erna Solberg henvendte seg til Kongos president, Joseph Kabila, da de møttes i forbindelse med Mandelas begravelse.

– Også Børge Brende har vist ekte engasjement og han har sagt at han vil dra til Kongo hvis nødvendig, sier Arvid.

I det hele tatt er det en optimistisk gjeng som denne uken var samlet hos ekteparet Gramstad på Holmlia.

Før fakkeltoget var det en annen stemning. Da hadde de vært i kontakt med samtlige stortingsrepresentanter uten å få en eneste positiv tilbakemelding, ei heller noen andre i det offentlige Norge ville ta i saken.

Mye av dette beror, tror de, på hvordan saken ble presentert i media fra begynnelsen.

LES OGSÅ: Mor mister aldri håpet om at Joshua kommer hjem til Lambertseter

– Kunne vært meg

– Guttene kom skjevt ut fra starten i hvordan de ble presentert i media. Og den oppfatning av at dette har de skyld i selv har satt seg hos mange. Mange har ikke satt seg inn i saken og vet ikke på hvilket grunnlag Joshua sitter fengslet. Jeg har bodd i Afrika og vet at dette kunne like gjerne ha skjedd meg da jeg var ung. Dagens unge reiser overalt og ting kan skje, sier Marianne Groven og legger til:

– Han lever under umenneskelig forhold i fengselet. 14 voksne mannfolk er låst inne på en celle i 16 timer i døgnet. Og folk bør ha én ting i bakhodet: Tenk deg hvis dette var din sønn.

Facebooksiden for fakkeltoget er nå omdøpt til «Joshua French Support/Støttegruppe». Støttegruppen jobber med å aktivere en underskriftskampanje på Facebook i disse dager.

LES OGSÅ:

Medfange overhørte planer om å legge skylden på Joshua

– Verdens beste bror

Ber for sønnen i Kongo

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her