Tror flytting av helsestasjoner vil ramme de svakeste

Trine Eskeland (Ap) reagerer på flyttingen av helsestasjonene i Søndre Nordstrand.

Trine Eskeland (Ap) reagerer på flyttingen av helsestasjonene i Søndre Nordstrand. Foto: Foto: Sanne Lier

Trine Eskeland (Ap) tror en flytting av helsestasjoner vil ramme de svakeste i bydelen. Hun kaller bydelsadministrasjonens sammenslåing for ironisk politikk.

KLEMETSRUD: Helsestasjonstjenesten i Søndre Nordstrand er i dag lokalisert på tre steder i bydelen.

Den største enheten er lokalisert på Holmlia, mens to mindre enheter er lokalisert på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Klemetsrud og i Blakkens vei barnehage på Bjørndal.

Nå vil bydelsadministrasjonen slå sammen stasjonene på Bjørndal og Klemetsrud, og flytte driften til en felles helsestasjon på Holmlia.

Det opprører Trine Eskeland, medlem i bydelsutvalget og gruppeleder for Arbeiderpartiet.

– Det fremstår merkelig og ironisk at man velger å slå sammen to enheter andre steder i bydelen og plassere den nye helsestasjonen rett ved en som allerede finnes.

Les også: – 54 millioner kroner for å gi oslobarn bedre helse er billig!

– Rammer dem som trenger det mest

Eskeland tror sammenslåing kan føre til store problemer for bydelens innbyggere – spesielt dem som har mest bruk for et helsetjenestetilbud.

– Dette kan være det lille hinderet som gjør at helsetjenestetilbudet føles utilgjengelig for dem som trenger det mest. I barnebydelen Søndre Nordstrand er det spesielt viktig at vi har et tilbud for alle, slik at man kan se barnets behov fra et tidlig tidspunkt.

Eskeland sier egne erfaringer med helsetjenestetilbudet i bydelen har gjort henne spesielt opptatt av problematikken.

– Jeg ble så fornøyd og glad da jeg så hvor godt tilbud bydelen vår hadde og hvor god oppfølging jeg fikk. Endelig var det noe jeg så at fungerte. At det nå blir vanskeligere tilgjengelig kan jeg ikke akseptere.

Hun håper bydelsadministrasjonen leter etter andre muligheter, og at flyttingen til Holmlia ikke blir et vedvarende tiltak.

– Jeg kanskje akseptere at de ansatte selv ønsker seg større fagmiljøer, og at øknomien gjør at helsestasjoner må slås sammen. Men en flytting til Holmlia har jeg liten forståelse for. Jeg håper dette i verste fall er et midlertidig tiltak, sier hun.

Eskeland påpeker at kollektivmulighetene i bydelen gjør sammenslåingen ekstra vanskelig.

– Eksempelvis vil det ta meg, som bor på Dal/Brenna, én time og fire busser å komme frem til helsestasjonen på Holmlia. Dersom man skal ha med seg tre små barn i tillegg blir dette både krevende og vanskelig for mange.

Ikke optimalt

Bydelsdirektør Hans Reidar Ness sier avgjørelsen om hvor den nye helsestasjonen skulle ligge kom brått på bydelsadministrasjonen.

– Det har i lengre tid vært klart at de eksisterende lokalene ikke tilfredsstiller kravene til en helsestasjon. Vurderingen var derfor å bygge om lokalene på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter slik at begge helsestasjonene kunne samlokaliseres der. En kraftig endring i prisene ved en slik ombygging gjorde at vi ikke lenger kunne opprettholde tilbudet, noe som resulterte i at vi måtte kaste oss rundt på leting etter nye lokaler, sier han.

At helsestasjonen nå flyttes til Holmlia er en avgjørelse Ness innrømmer at ikke er optimal.

– På Holmlia fant vi et passende lokale som kunne imøtekomme våre krav til tid og pris, til tross for at vi ideelt sett heller ville beholdt lokalene på Klemetsrud, sier han.

Han har forståelse for at Eskeland bekymrer seg på vegne av bydelens innbyggere, men sier helsestasjonen vil gjøre det de kan for å imøtekomme deres behov.

– Vi må ta hensyn til at reiseveien for mange nå blir lang, og helsestasjonen vil derfor legge opp til et styrket fokus på hjemmebesøk. Samtidig er det viktig å minne om at ni av Oslos bydeler bare har én helsestasjon, og at reiseveien i byen generelt er kort.

Han mener det også vil være klare fordeler ved en sammenslåing.

– En samlokalisering av helsestasjonene bidrar til større fagmiljøer, noe både de som bruker helsestasjonene og de ansatte vil ha glede av.

Bydelsdirektøren kan ikke svare på om flyttingen vil være vedvarende.

– På det nåværende tidspunkt er det umulig å svare på hvorvidt flyttingen til Holmlia vil være permanent eller ikke. Det må i så fall diskuteres ved en senere anledning, sier Ness.

Les også: – En barnehage skal ikke være en butikk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.