*Nettavisen* Nyheter.

Tror Hafslund må fjerne kraftlinjer

  Foto: Foto: Utlånt

– Om 10 – 11 år må Hafslund muligens flytte, eller grave ned høyspentlinjen, og derfor er ett av alternativene å la tiden jobbe for vår sak, sier Terje Grytbakk i høyspentaksjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Foto: Utlånt

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra Sogn til Grefsenplatået går kraftledningen berørte beboere ønsker å få gravd ned/fjernet. Foto: Utlån

Klikk på bildet for å forstørre.

Fotomontasjen viser forskjellen mellom dagens og en mulig fremtidig situasjon. Foto: Foto: Utlånt

NORDRE AKER: For i 2022 går konsesjonen til Hafslund ut – for det 4.2 km kraftledningsstrekket fra Sogn til Grefsenplatået.

– Slik vi har forstått det så kan det bety at selskapet da må oppgradere kapasiteten på kraftlinjen, og at det kanskje vil medføre at den må flyttes/fjernes – eventuelt muligens graves ned. Noe som betyr at vi kan sette oss til tilbake, og vente på dette, og som igjen betyr at vi sparer masse penger. Noen av de fremtidige kostnadene til Hafslund, ved å oppgradere, grave ned eller flytte kraftlinjene vil jo selvsagt kundene/ nettleiere også måtte betale, sier Terje Grytbakk fra høyspentaksjonen.

100 millioner

Rundt 100 millioner er nå det de berørte beboerne har regnet ut at det kan koste å bli kvitt/gravd ned linjene, men hvis Hafslund selv tar gravejobben, slipper man moms - det betyr 20 mill mindre. Kommunen eier halvparten av eiendommene hvor kraftlinjen går over, men har foreløpig avslått å bidra økonomisk.

– Men det er noe vi ikke har gitt opp å få den med på – kommunen har jo bidratt i andre lignende saker tidligere – blant annet ved nedgravingingen på Grefsen. Vi regner med at kommunen som grunneier vil betale sin andel.

352 husstander berørt

Usikkerhet rundt helsemessige konsekvenser, skjemmende miljø, og mulighet for bedre utnyttelse av de forskjellige eiendommene er årsaker til at beboerne langs strekke har dratt i gang aksjonen, initiert av Korsvoll Ap for 2 år siden. Og onsdag (24.11.) orienterte prosjektgruppen om status, og nå skal det diskuteres videre fremdrift.

Les også: Utsikt til 47.000 volt

– Blant annet skal vi nå jobbe mot en ny konsesjonssøknad – den trengs jo uansett. Kanskje kan vi forsere arbeidet med konsesjonssøknaden for det som skal skje i 2022? Dette gjerne sett i sammenheng med den videre jobben med privat delfinansering, sier Grytbakk, som også nevner at det nå har kommet med flere nye ressurspersoner i gruppa.

I alt er det 352 husstander som er direkte berørt av kraftlinjen – med til sammen rundt 800 beboere, 4 barnehager, og i tillegg kommune-eiendommer som inkluderer blant annet Engebråten ungdomsskole og Solvang hagekoloni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag