RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror på Nabo-prosjektet

Stovner-politiet ønsker å etablere prosjektet Nabo på Lindeberg. Etter mandagens møte, har alle parter tro på å få det til.

Lindeberg: Politiet på Stovner har hatt stor suksess med sitt forebyggende samarbeid med borettslag på Lindeberg. Som Lokalavisen Groruddalen skrev forrige uke, ønsker politiet nå å utvide samarbeidet gjennom å etablere prosjektet Nabo i området. Et beboermøte om Nabo ble arrangert på Lindeberg skole mandag, og etter møtet var optimismen stor.
Dette ser veldig positivt ut. Mange har skrevet seg opp på listen over folk som ønsker å bidra, sier styreleder Oskar Moland i Ospa borettslag. Han har i samarbeid med politiet oppgaven med å prøve å etablere prosjektet Nabo. Selv om han kunne ønsket seg flere fremmøtte i aulaen på Lindeberg skole mandag, er han fornøyd med engasjementet til de som var til stede.
Jeg ser for meg at vi klarer å etablere fem-seks Nabo-soner her på Lindeberg, sier Moland.
Hver Nabo-sone er et avgrenset område der beboerne gjennom felles engasjement skal skape trygghet, trivsel og tilhørighet i nærmiljøet. Lindeberg består av seks borettslag, så i dette området er det nærliggende å gjøre hvert borettslag til en egen sone. Oskar Moland utelukker heller ikke at skolen og barnehagene kan bli trukket inn i prosjektet.

Må ta tak

Daglig leder Tom Nordby i Stiftelsen Nabohjelp innledet mandagens møte med å gi Lindeberg-beboerne en innføring i hva Nabo innebærer. Han har selv sett Nabo gjøre store utslag på kriminalitetsstatistikken andre steder i landet og håper dette kan gjenta seg på Lindeberg.
Med enkle midler og personlig engasjement, kan vi få ned kriminaliteten betraktelig men vi må selv ta tak, sa Nordby. Han trakk frem flere sentrale Nabo-prinsipper i sitt innlegg.
Det er lov å bry seg på en positiv måte uten å være til bry. Med fellesskapet i ryggen kan vi si ifra med "vi" i stedet for "jeg". Og fellesaktiviteter vil gi økt samhold i nærmiljøet, sa Nordby.
Han fortalte også hvordan Nabo er avhengig av interesserte beboere for å fungere. Poenget i Nabo er likevel ikke å skape store arbeidsbyrder på noen. Stikkordene er engasjement og samarbeid.

Ivrig Dørum

Disse begrepene fikk også full støtte fra justisminister Odd Einar Dørum (V), som var til stede på møtet og holdt en appell for de fremmøtte. Dørum roste det nåværende samarbeidet mellom politiet og borettslagene og oppfordret Lindeberg-beboerne til å engasjere seg i Nabo.
Vi vil fortsette denne positive sirkelen. Dette kan vi få til, og da trenger vi ildsjeler og møter som dette, sa justisministeren.
Dørum fortalte hvordan han tidligere også har opplevd Lindeberg-beboere ha tro på noe og ta i for å få til dette.
Vær stolt av det! roste han.
Justisministeren understreket også verdien av å tro på at folk ER noe og å samarbeide med andre med samme tro for å oppnå resultater.
Jeg har trodd på denne resepten hele livet, sa Dørum.

Ikke alene.

Selv om beboerne i utgangspunktet er de som gjør jobben i Nabo, er politiet forpliktet til å følge opp. Politiførstebetjent Stein Farstad oppfordret Lindeberg-beboerne til å søke samarbeid med andre aktører også. Han nevnte både borettslag, bydelen, kommunen, kommunale etater og forsikringsselskaper.
Dere er ikke alene. Mange er med og hjelper, sa Farstad.
Oskar Moland påpekte samtidig at dette ikke bør hindre beboerne fra å stå på selv.
Hvis vi ikke strekker ut armen selv, blir det ikke noe av, sa han.
Og etter møtet var stemningen altså optimistisk på Lindeberg. Tom Nordby og Oskar Moland hadde fått mange interesserte navn på listen.
Jeg håper vi får med noen, så vi kan bygge videre på dette. Hvis vi først får i gang noe, er det lettere å bygge videre på det vi ser fungerer, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere