RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror striden kan bilegges


NVH ligger fremdeles på Adamstuen. ARKIVFOTO
NVH ligger fremdeles på Adamstuen. ARKIVFOTO
Det er åpen strid om når og hvordan Veterinærhøgskolen og UMB på Ås skal slås sammen.

ADAMSTUEn Statsråd Tora Aasland har en betydelig jobb å gjøre. Men hennes politiske rådgiver Kyrre Lekve sier til Lokalavisen at han tror på en snarlig løsning.

Det er uenighet om sammensetningen av interimstyret som skal etableres. Det er også uenighet om interimstyrets mandat og ikke minst når de to institusjonene skal avgi styringen til det nye interimstyret, bekrefter Lekve.

Han sier han ikke opplever konflikten som dramatisk, og håper å få ryddet opp i uenigheten i et stort møte med partene rett etter sommeren.

Det foreligger forskjellige tolkninger av Universitetsloven og av hva Stortinget faktisk har vedtatt. Hvem har rett, UMB eller Veterinørhøgskolen?

Det ønsker jeg ikke å gå inn i. Det viktigste Stortinget sa i sitt vedtak er at den organisatoriske og bygningsmessige og faglige utviklingen skal gå hånd i hånd i parallelle prosesser. Jeg er ikke sikker på at det finnes noen fasitsvar her. Partene må drøfte og finne en felles vei. Det forventer jeg er mulig, sier Lekve.

Konstruktiv prosess

Vi skal sikre at begge fagmiljøene føler seg ivaretatt i prosessen, og at de gjensidig tilpasser seg hverandre, fortsetter Lekve.

Jeg vil understreke at samarbeidet så langt har vært konstruktivt og positivt, til tross for uenighet på en del sentrale punkter, fortsetter Lekve.

Han håper å unngå store diskusjoner om hvem som skal lede det nye interimstyret.

Springende spørsmål

Det store spørsmålet er hvor lenge Veterinærhøgskolen skal få lov å styre seg selv, etter samme modell som i dag. Rektor ved UMB, Knut Hove, rektor ved Norges Veterinærhøgskole, (NVH) Lars Moe og adm.dir. ved Veterinærinstitutet (VI) Roar Gudding har forfattet en felles uttalelse om samorganiseringen.

Her går det klart frem at miljøet på Adamstuen ser med stor skepsis på det løpet den største aktøren, UMB, legger opp til. UMB ønsker en felles institusjonsledelse snarest mulig. Mens NVH og VI ønsker å beholde kontrollen over egen virksomhet inntil byggeprosjektet er i gang. Det er mange år frem dit.

Politisk rådgiver Kyrre Lekve vil ikke spå hvem som vinner den maktkampen. Men han slår fast at alle parter er enige om å få på plass et interimstyre i år. Han sier det ikke er aktuelt at interimstyret skal erstatte dagens styrer ved UMB og NVH umiddelbart, men at de to styrene må delegere fullmakter til interimstyret.

Uavklart

Det er naturlig med motsetninger i en prosess som denne. Jeg synes ikke problemene er større enn vi kunne forvente, og har god tro på en felles løsning der alle parter føler seg ivaretatt, avslutter Lekve.

Lokalavisen vil i neste utgave bringe et større intervju med rektor Lars Moe ved Veterinærhøgskolen der han utdyper sitt syn på flytteprosessen, og hvilke krav miljøet i Oslo har til den videre saksgangen.

Så langt Lokalavisen kan se, bringer ikke ovenstående intervju med Kyrre Lekve noen endelig avklaring i forhold til Regjeringens syn på Veterinærhøgskolens krav og ønsker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere