*Nettavisen* Nyheter.

Tror vi har jobbet godt forebyggende

Det er mange som ved årsskifte skal lage en oppsummering av året som har gått. Det har også Manglerud-politiet gjort, og stasjonssjef Gro Smedsrud er godt fornøyd med det tallene forteller.

MANGLERUD: Vi har stort sett nedgang på antall anmeldte forhold i 2005 mot i 2004, og der vi har gått inn med etterforskning, har det blitt mange oppklaringer. Men fremdeles ligger det en del saker vi gjerne skulle ha sett avsluttet, sier stasjonssjefen.
Hvorfor har antall anmeldelser gått ned?
Vi tror det har vært jobbet godt forebyggende. Vi har mange her på stasjonen med stor lokalkunnskap, og vi kjenner mange mennesker. Ellers er vi i dialog med mange, både unge og eldre. Dette skal videreføres nå i år, og vi har nylig gitt politiførstebetjent Geir Aasgaard, som har jobbet lenge her på stasjonen, oppgave som samfunnskontakt.

Tallenes tale

Også i politiet kan tall og statistikker være godt bakgrunnsmateriale. Espen Lutnæs holder oss løpende informert, og det gir oss mulighet til raskt å sette inn ressurser når vi ser at det er negativ utvikling innen bestemte områder.
Som våre lesere kanskje vil huske, var det i høst en oppblomstring av antall innbrudd i småhus uten at politiet kunne gi noen god forklaring på hvorfor. Tallene fortalte oss raskt at her burde vi gjøre noe. Vi gikk ut med postkassebrev og gjennom dere i Nordstrands Blad advarte vi beboere. Lås dører, lukk vinduer, bruk lys og ikke la verdigjenstander ligge fristende ved innsyn.
Og resultatet ble gledelig bra. Kort tid etter politi-advarselene sank antall meldinger og anmeldelser igjen og kom ned på normaltall.

Best og verst

Det er ikke bare lett å peke ut gode og dårlige områder, for det er både forskjellig bebyggelse og forskjellige beboer-konstelasjoner.
Men generelt sett kan vi si at det i 2005 kom flest anmeldelser fra Nordstrand bydel, antall anmeldelser sank drastisk i Østensjø bydel, og Søndre Nordstrand er slett ikke noe "versting-område", sier Gro Smedsrud.
Det som imidlertid bekymrer stasjonssjefen på Manglerud, er antall saker som går på familievold og barnevernssaker, og her er det på Søndre Nordstrand det skjer mest.
Vi er veldig opptatt av at barn ikke skal bo under uverdige forhold. De skal ha en trygg oppvekst, og vi tar bekymringsmeldinger veldig alvorlig. Det som vi tenker mye på, er hvor store mørketall det er når vi snakker om det som skjer innenfor husets fire vegger.
Stasjonssjefen oppfordrer folk til å være observante naboer. Det er ikke angiveri å bry seg om man forstår at noe galt er på gang!
Et annet forhold som bekymrer politiet, er særlig eldre menneskers godtroenhet. Å gå rundt på senteret med hele pensjonen i håndvesken eller slippe inn alle som ringer på og sier de skal se over noe, er som å invitere til å bli ranet. Vi har hatt en del forhold der eldre har blitt robbet på grunn av sin godtroenhet, sier Smedsrud.

Kontakt

Med den nye samfunnskontakten håper stasjonssjef Gro Smedsrud det vil bli et enda tettere forhold mellom politiet og større befolkningsgrupper.
Vi har riktignok samarbeid med mange, men jo flere vi har et positivt forhold til, jo bedre informert kan vi være, og det igjen styrker oss om noe skjer. Vi har stort sett god kontakt med unge gjennom hyppige skolebesøk og når vi er innom fritidsklubber. Nå vil vi også forsøke å komme tettere innpå folk som kan representere de eldre.
Ellers vil Manglerud-politiet ha aksjoner av mange slag med temaer som kniv, trafikk og rus. Vi skal også ha sterkt fokus på hjemmevold og barn/unge.

Trygghet

Vårt største ønske er at de mange beboerne vi skal ha et ansvar for, føler at de er trygge. Med gjensidig tillit og kontakt håper jeg vi både skal oppleve gode bomiljøer og at vi kan jobbe forebyggende. Dette skal videre føre til at kan få enda penere statistikker for bydelene våre, sier stasjonssjef Gro Smedsrud.Det er ikke angiveri å bry seg om man forstår at noe galt er på gang!

Gro Smedsrud

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.