RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her bodde Norges mest kjente maler, og her skal det åpnes for publikum. Forhåpentligvis.
Her bodde Norges mest kjente maler, og her skal det åpnes for publikum. Forhåpentligvis.

Truer kulturvernet

Ekspert kritiserer restaureringen av Edvard Munchs barndomshjem i Pilestredet, som skal stå klart om halvannet år.

PILESTREDET: Det er svært gledelig at Oslo kommune nå får istandsatt barndomshjemmet til Edvard Munch slik at dette kan åpnes for publikum. Edvard Munch er en av Norges største kunstnere som fortjener å hedres, sa byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen til Lokalavisen i mars i år.

Men selve prosessen oppleves ikke som like gledelig for alle parter. Konservatorene fra NIKU opplever at de ikke får nok tid.

Sopp og råte

Leiligheten i Pilestredet 30 var Edvard Munchs barndomshjem fra han var fem til han var tolv år. Etter å ha latt barndomshjemmet forfalle i tyve år, bestemte Oslo kommune seg for å bygge museumsleilighet der.

I dag er den en gang så herskapelige leiligheten fylt av sopp og råte. Det innvendige panelet er fullstendig nedbrutt og det er brudd i takkonstruksjonen.

Om halvannet års tid skal leiligheten åpnes for publikum. Men først skal bygården gjennom en omfattende rehabiliteringsprosess, ledet an av entreprenørselskapet Entra.

Liten tid

Siden gården i Pilestredet 30 er underlagt fredningsbestemmelser, er Entra pålagt å bruke de materialtyper som er tilsvarende med de opprinnelige.

Dette har resultert i et samarbeid mellom entreprenørselskapet og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).De skal også sikre at den historiske fremstillingen av Munchs barndomshjem blir så korrekt som mulig.

Hilde Viker Berntsen, konservator ved Norsk institutt for Kulturminneforskning, frykter at de får for liten tid til undersøkelsene sine.

Vi føler at vi må løpe om kapp med entreprenøren. Leverandøren av materialene skal gi garanti for holdbarheten, og for å forsikre seg river entreprenøren ned all puss, før undersøkelsene er gjort. Forundersøkelsene skal legge premissene til grunn for valg av materiale, og bør alltid gjøres i forkant av at byggeprosjektet iverksettes. Hvis ikke får ikke vi gjort gode nok undersøkelser på fasaden. Dette er alvorlig med tanke på kulturvernet, sier hun.

Smertefritt

Anne Olaisen, spesialkonsulent i Kulturetaten, er ikke kjent med problemstillingen før Lokalavisen ringer.

Jeg har ikke fått noen tilbakemelding på det. Jeg synes at de (Entra) har virket veldig lydhøre for både byantikvaren og NIKU. Jeg snakket med to representanter fra NIKU på forrige byggemøte, og de sa at dette ville gå smertefritt, sier hun.Lokalavisen forsøkte å kontakte Entra en rekke ganger for uttalelse i saken, uten hell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere