RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse unge bandyspillerne. hvor de fleste går på Bogstad skole, er rammet av nettopp klimaendringer. Derfor ønsker de seg kunstis på Bogstad. Foto: Vidar Bakken
Disse unge bandyspillerne. hvor de fleste går på Bogstad skole, er rammet av nettopp klimaendringer. Derfor ønsker de seg kunstis på Bogstad. Foto: Vidar Bakken

Truer med klimaendringer

I et brev til Bogstad skole skriver en av lederne i Naboaksjonen mot kunstisbane at banen vil medføre klimatiske endringer. Dette blir avvist av meterologisk institutt.

RØA: "Det Bogstad skole/SFO/ FAU bør være spesielt opptatt av er de klimatiske endringene et så stort anlegg vil medføre for barna våre på skolen/SFO, skriver Wiggo Frantzen til skolen.

Anonym meterolog

Han refererer til en anonym meterolog knyttet til Meterologisk institutt som konkret blir sitert på effekten av en 17.000 kvadratmeter stor isflate: "Et slikt inngrep vil være kraftig nok til ikke bare forvitre bakkeområdet, trær og annen fauna, men også forlenge vinteren i nærområdet, tele i jorden etc", sier meterologen.

Wiggo Frantzen sier til Ullern Avis Akersposten at han har hørt dette av andre i akjsonsgruppen og vil forsøke å spore opp meterologen.

Men du må være enig i at dette må undersøkes og være med i vurderingsgrunnlaget. En slik stor isflate vil fort gjøre noe med de klimatiske forholdene, sier Frantzen.

Ingen grunn til å tro

Klimaavdelingen ved Meterologisk institutt er ikke kjent med at noen ved instituttet har uttalt seg i den retning som Frantzen hevder.

Det er ingen grunn til å tro at en slik isflate vil medføre klimatiske endringer, sier klimaforsker Jostein Mamen og viser til en uttalelse han har laget om saken.

I uttalelsen står det følgende: "Met.no antar at den eneste lokalklimatiske påvirkning anlegget vil ha, er at det før snølegging om høsten, og etter snøsmelting om våren, vil virke som en lokal kaldluftskilde i værsituasjoner med lite skyer og svak vind, og da sannsynligvis bidra til marginal økning i kaldluftsdrenasjen nordover mot Bogstadvannet og vestover mot Lysakerelva. I snøsesongen vil det være liten forskjell fra forholdene slik de er i dag, og da vil f eks et islagt Bogstadvann være en mye større kuldeprodusent enn anlegget. Anlegget ligger for lavt i terrenget til å ha noen påvirkning av vindforholdene i området."

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere