RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftlinjer vekker raseri i den norske befolkning. Gigantmaster skal bygges gjennom Hardanger.
Kraftlinjer vekker raseri i den norske befolkning. Gigantmaster skal bygges gjennom Hardanger. Foto: Illustrasjonsfoto: Hafslund

Truer med sivil ulydighet

Leder av Rødt, Turid Thomassen, vil slutte seg til de planlagte lenkegjengene som skal hindre bygging av strømlinjer i Hardanger.

OSLO: Stoltenbergs vedtak om å bygge kraftledning gjennom Hardanger vekker harme over hele landet. En facebook-gruppe har nå 37.000 medlemmer og gruppa vokser. Mange protesterer mot at noe av Norges vakreste natur skal voldtas av monstermaster, som mange kaller dem. Nå slutter Rødt seg til protesten.

Sivil ulydighet

Etter at Statnett fikk konsesjon for å bygge ut de gigantiske mastene gjennom Hardanger, har flere tusen mennesker sagt at de er villige til å bruke sivil ulydighet for å stanse de planlagte kraftlinjene. Leder av Rødt, Turid Thomassen, ønsker å slutte seg til demonstrantene.

– Det finnes ingen gode argumenter for å ødelegge det unike naturlandskapet mellom Sima i Hardanger og Samnanger. Når flere tusen mennesker er villige til å lenke seg fast for å hindre monstermastene, forteller det at lokaldemokratiet er fullstendig overkjørt. Jeg kan love at jeg hiver meg på bussen til Hardanger og bli med i lenkegjengen hvis ikke konsesjonen blir trukket tilbake eller omgjort, sier Thomassen.

Stor engasjement

Hun tror det kraftige engasjementet skyldes at saken har en samfunnspolitisk dimensjon utover spørsmålet om naturvern.

– Statnett argumenterer med at kabling blir dyrere, og at regninga i så fall må gå til skattebetalerne. Men strømmen skal jo brukes i oljeindustrien. At regjeringa er mer opptatt av å tilfredsstille oljebransjen enn å ta hensyn til folkeviljen og all sunn fornuft, skaper selvfølgelig sinne. Men her har de rødgrønne mulighet til å gripe inn og unngå at regjeringsperioden blir avsluttet med et nytt Alta-opprør rettet mot regjeringen, sier Thomassen.

Hun mener sivil ulydighet er helt nødvendig når myndigheter ikke lytter til argumenter mot den planlagte raseringen av uberørt natur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere